Faten Mahdi Al-Hussaini får skryt for sin flammende tale mot ekstrem islamisme foran Stortinget mandag. Her står hun sammen med statsminister Erna Solberg under demonstrasjonen. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

Norge slår ring rundt Faten (19)

EKSTREMISME: Initiativtaker Faten Mahdi Al-Hussaini (19) har mottatt flere trusler etter demonstrasjonen mot ekstremisme i Oslo.

Til stormende applaus fra over 5.000 mennesker foran Stortinget ga 19 år gamle Faten Mahdi Al-Hussaini mandag klare meldinger til den ytterliggående norske islamisten Ubaydullah Hussain og hans meningsfeller.

- Ubaydullah: Du forteller ikke Norge noe annet enn løgn!

Hun kalte hans gruppe for «Djevelens Ummah» og sa at ekstremistene har misforstått islam.

Det gikk ikke lang tid før 19-åringen mottok flere trusler fra ytterliggående islamister i Norge.

Nå slår en lang rekke politikere og samfunnsdebattanter ring om Faten Mahdi Al-Hussaini og roser hennes modige stemme i debatten.

 

Vegg mot ekstremisme

- De som sier at muslimske kvinner ikke kan, bør tenke seg om, sier Fritt Ord-prisvinner Bushra Ishaq til Dagsavisen.

Hun har selv opplevd å bli truet av ekstremister. Nå støtter hun Faten Mahdi Al-Hussaini og roser henne for hennes initiativ og mot.

- Dette setter mange pris på. Hun representerer grasrota av praktiserende muslimer, som tar avstand fra dette. De prøver å få henne til å tie, men hun står som en vegg mot ekstremisme, sier Ishaq.

Ishaq ber politiet ta truslene på alvor og viser til at det er flere som er forsøkt truet til taushet.

 

Les også: - Det tydeligste svaret vi kan gi

 

Politianmelder

Faten Mahdi Al-Hussaini forteller at en person skrev til henne på Facebook: «Måtte Gud forbanne deg, skittne shia-svin» og «jeg gleder meg til ISIS har deg som et offer og å se deg på dommedagen sammen de vantro».

I tillegg ble hun tagget i en melding hvor ekstremisten Mohyeldeen Mohammad hadde skrevet: «jeg skal nyte å se videoer av dere shiaer bli halshugget». Truslene vil bli politianmeldt.

- Jeg er ikke redd! Disse meldingene skapte ikke noe uro i meg. Nå er jeg bare mer bestemt på å kjøre på, sier Mahdi Al-Hussaini til Dagsavisen.

I tillegg er hun takknemlig for all støtten hun har fått.

- Det er kjempehyggelig å se at de støtter meg. Jeg setter veldig pris på det, sier 19-åringen fra Tveita.

 

«Helt uakseptabelt»

Daglig leder Linda Alzaghari i Minotenk sier hun dessverre ikke er overrasket over truslene.

- Jeg håper dette ikke skremmer henne og at politiet tar det på alvor. Det er dessverre en del fra denne kanten som kommer med trusler. Dette er helt uakseptabelt, sier hun og legger til:

- Nå er det viktig at hele det muslimske miljøet støtter opp om henne.

Lederen av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), slår fast at trusler og hatefulle ytringer er «helt uakseptabelt».

- Vi er mange som er veldig stolte av Faten og det hun har gjort. Hun holdt en sterk appell og arrangerte en god demonstrasjon. Vi er veldig mange flere som er stolte av henne enn de som sjikanerer henne, sier Ap-politikeren.

Hun har forståelse for at det kan være tungt å være den som målbærer de tøffe standpunktene, men sier at Al-Hussaini skal vite at hun har mange støttespillere i ryggen.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

 

Sagt om truslene

«Dette er trist. Det er alvorlig at ei ung jente som ytrer seg, blir utsatt for trusler på denne måten. Ytringsfriheten skal være for alle, og det er feigt å møte ytringer med trusler. Jeg forutsetter at politiet tar truslene på alvor.»

Statsminister Erna Solberg

«Jeg vil gi Faten Mahdi Al-Hussaini honnør for det engasjementet og motet hun viser.»

Barne, likestillings- og integreringsminister Solveig Horne

«De som truer henne beviser at hun har rett, de er antidemokratiske ekstremister som tråkker på andres frihet og rett til å ytre seg. Faten har nok fått noen fiender med sitt mot, men hun har fått ufattelig mange flere venner.»

SV-leder Audun Lysbakken

«Det hun gjorde mandag, var veldig viktig.»

Anne Beate Tvinnereim, nestleder i Senterpartiet

«Jeg oppfordrer hele Norge til å slå ring rundt Faten. Hun skal vite hun har 5 millioner livvakter.»

Abid Raja (V), stortingsrepresentant

«Faten Mahdi Al-Hussaini vil bli husket for gårsdagens klare og gode budskap – som gjør at muslimer i hele Norge kan kjenne seg stolte.»

KrF-leder Knut Arild Hareide

«Det er feige enkeltmennesker som skjønner at de har tapt. Dette er mennesker med lav respekt for andre mennesker, som ingen bør låne sitt øre til.»

Venstre-leder Trine Skei Grande

Les også:

Roser muslimers kamp mot ekstremisme

– Ta oppgjør med religiøse ekstremister

Mobiliserer mot ekstremisme

Samler seg mot IS og Profetens Ummah

Anmeldes etter intervju

Les også kommentar på Nyemeninger.no

Forsvarer felles verdier

– Videodrap vil øke støtten til tøff linje fra USA

Les også innlegg på Nyemeninger.no

– Må ta et oppgjør