Innenriks

Norge sender fly, feltsykehus og medisinsk utstyr

EBOLA: Intet unntak ble gjort for utenriksminister Børge Brende (H). Også han ble febertestet da han tirsdag ankom ebola-rammede Liberia – som første utenlandske minister etter at epidemien brøt ut.

– Jeg har forberedt meg godt og vært gjennom en sikkerhetsbrief før jeg kom hit. Jeg har også lært å ikke håndhilse på noen her, sier Brende til NTB idet han ankommer Liberia tirsdag.

For selv ikke en norsk statsråd slipper unna å få et lasertermometer rettet mot pannen av sikkerhetsvaktene på flyplassen i hovedstaden Monrovia.

Å sjekke folk for feber er et av flere tiltak myndighetene bruker for å avdekke om noen er syke eller bringer det fryktede viruset med seg i kroppen. Det gjelder alle, enten man er VIP eller vanlig.

Norge gir nye 75 millioner

Brende er forberedt på mange sterke inntrykk, men sier han ikke er redd.

– Det er viktig at vi støtter opp om de rammede landene og ikke isolerer dem, påpeker han, samtidig som norske myndigheter bevilger ytterligere 75 millioner kroner til bekjempelsen av ebolaepidemien.

Totalt har Norge satt av 329 millioner kroner. En del av pengene går til Verdens helseorganisasjons responsplan.

– Denne omfatter tiltak for å utvide behandlingskapasiteten, minke smitterisiko ved begravelser, sporing av mulige smittede og oppbygging og styrking av en svært svak helsetjeneste i de rammede landene, sier utenriksministeren.

Norge øremerker også støtte til forskningen som nå pågår for å utvikle vaksiner og behandlingsmuligheter.

Hercules-fly står klart

Samtidig har regjeringen bestemte seg for å stille en norsk Hercules-maskin til rådighet samt å sende feltsykehus, flyktningleire og medisinsk utstyr til de rammede områdene. Flyet skal brukes til å frakte personell og utstyr til Sierra Leone.

Det arbeides også med å utstyre det militære transportflyet til bruk ved medisinsk evakuering. Da vil en spesialambulanse hvor en smittet pasient kan holdes forsvarlig isolert, få plass inne i flyet.

Får ikke besøke sykehus

Under oppholdet i Monrovia besøker Brende blant annet en ebolaklinikk som er i ferd med å bli bygd. Å besøke et allerede operativt sykehus som behandler ebolasyke pasienter, står derimot ikke på planen. Det er for farlig.

I tillegg til politiske møter med blant andre president Ellen Johnson Sirleaf, skal utenriksministeren også møte lokalt helsepersonell som trosser faren og risikerer livet for å behandle det stadig økende antall ebolasyke pasienter som kommer til sykehus og helseklinikker i Liberia.

Men helsevesenet i det lutfattige landet er fra før av dårlig utbygd og klarer ikke å håndtere det nærmest eksplosive virusutbruddet.

At nesten 100 lokale helsearbeidere allerede er døde etter selv å ha blitt smittet av viruset, gjør også at mange ikke tør hjelpe til selv om behovet for flere sykepleiere og leger bare øker.

Til sammen har over 8.300 mennesker blitt smittet og over 4.000 har dødd som følge av ebola, men mørketallene er store.

Bataljon isolert

Tirsdag ble det kjent at samtlige 800 soldater i en fredsbevarende bataljon fra Sierra Leone er satt i karantene etter at en av soldatene testet positivt for ebola.

Soldatene skulle etter planen avløse den vestafrikanske styrken som for tiden er utplassert i Den afrikanske unions fredsbevarende styrke i Somalia.

Bataljonen må tilbringe 21 i dager i isolat fordi viruset har en inkubasjonstid på mellom 2 og 21 dager. (NTB)

WHO: – Antallet ebolasmittede vil overstige 9.000

Ebolaepidemien spres over større områder i Sierra Leone, Guinea og Liberia, men de siste ukene har det vært færre tilfeller av ebola i Vest-Afrika, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

Antallet smittede vil overstige 9.000 denne uken, ifølge visedirektør Bruce Aylward i WHO. Organisasjon anslår at det i begynnelsen av desember vil være mellom 5.000 og 10.000 nye tilfeller hver uke.

Selv om antallet smittede blir færre i de hardest rammede områdene, sier Aylward at utbruddet nå har nådd flere områder enn for en måned siden.

– I noen områder er det færre smittede, men det betyr ikke at antallet kommer til å bli null, sier han. Visedirektøren understreker at selv om det har vært færre tilfeller, er det altfor tidlig å si om de har lyktes i å stoppe utbruddet.

Organisasjonen sier at antallet ebolatilfeller sannsynligvis er langt høyere enn hva tidligere rapporter har anslått. Det reelle antallet kan være 1,5 ganger høyere enn rapportert i Guinea, 2 ganger høyere i Sierra Leone og 2,5 ganger høyere i Liberia.

WHO opplyser at det totale antallet døde er 4.447 siden epidemien brøt ut i Guinea i mars. De vestafrikanske landene Liberia, Guinea og Sierra Leone er hardest rammet. (NTB)

Mer fra Dagsavisen