Innenriks

Norge lover 10 Syria-milliarder

Norge lover rundt 10 milliarder kroner til Syria og nabolandene de neste fire årene. Og ber andre europeiske land også jekke opp bidragene.

Av Anne Marte Vestbakke

– Det er den viktigste humanitære katastrofen verden står overfor, sier statsminister Erna Solberg (H).

Hun lover 2,4 milliarder kroner til Syria og regionen i år og sier den samlede summen over fire år skal bli rundt 10 milliarder.

– Vi skal holde nivået i fire år. Det er med direkte hjelp inn i Syria og regionen vi hjelper best, sier hun til norsk presse på verdenssamfunnets givermøte i London.

LES OGSÅ: Naboene krever mer hjelp

Oppfordring

Det var Solberg som tok initiativet til London-møtet, der over 60 land og over 30 stats- og regjeringssjefer er til stede torsdag. Håpet er å innfri en FN-appell om rundt 70 milliarder kroner til humanitær hjelp i Syria og nabolandene i år. Men før møtestart var det fortsatt uklart om målet ville bli nådd.

Mens EU stiller med en større pott, etterlyser Solberg blant annet europeiske land.

– En del land øker bidragene betydelig. Men det er også land som ikke øker nok, sier hun.

– De østeuropeiske landene burde gitt mer enn de gjør, noen av nabolandene våre kunne nok bidratt mer, og Frankrike bruker mye penger på den militære delen av dette og burde kanskje brukt mer på den humanitære. Det er også flere land i Midtøsten som burde gitt mer.

Stort bidrag

Norge lovet i opptakten til innsamlingsaksjonen minst å doble støtten fra et lignende møte i fjor. Der var det norske løftet på 750 millioner kroner, mens det samlede norske bidraget i fjor endte på over 1,5 milliarder.

– Dette er et rekordhøyt bidrag fra Norge. Aldri før har Norge gitt så mye penger til en humanitær krise som dette, sier utenriksminister Børge Brende (H).

– Vi gir mye. Det er bare Kuwait som gir mer per hode enn oss, mener Solberg.

Pengene skal gå til humanitær innsats inne i Syria, men også til naboland som huser millioner av syrere på flukt. Og de skal blant annet brukes på nødhjelp, utdanning, helse, husly, mat, beskyttelse, vann og sanitær gjennom støtte til FN og andre hjelpeorganisasjoner

Solberg er spesielt opptatt av utdanning og skolegang for barn på flukt, og 350 millioner av årets pott øremerkes dette.

LES OGSÅ: Fylles med flyktninger

Katastrofe

Etter snart fem år med krig er Syria blitt verdens største humanitære katastrofe. Rundt 13,5 millioner mennesker trenger hjelp inne i landet, mens over 4,3 millioner mennesker har flyktet ut og trenger hjelp i nabolandene.

Solberg leder givermøtet i London sammen med Storbritannias statsminister David Cameron, Tysklands statsminister Angela Merkel, Kuwaits emir al-Sabah og FN-sjef Ban Ki-moon.

– Tar vi ikke et krafttak nå, vil situasjonen bare bli verre for sivile i nød og i Syrias naboland. Og det påvirker hele det globale samfunnet, inkludert Norge, sier Solberg. (NTB)

Danmark øker Syria-bistanden med en halv milliard

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen sier landet vil gi en halv milliard norske kroner ekstra i bistand til Syria.

Til sammen skal Danmark gi 688 millioner danske kroner – snaut 900 millioner norske kroner etter dagens kurs – for å hjelpe ofrene for den snart fem år lange borgerkrigen i Syria. Løkke kommer med løftet samme dag som det skal holdes en giverkonferanse for Syria i London. Inkludert i den danske potten er 400 «friske» millioner danske kroner, som altså tilsvarer omtrent en halv milliard norske kroner.

Brorparten av ekstrabevilgningen skal kanaliseres via FN-systemet og danske ikke-statlige organisasjoner og skal brukes «til å avhjelpe ofrenes lidelser». (NTB)

Tyskland varsler 22 milliarder i Syria-bistand

Tyskland vil gi nærmere 22 milliarder kroner i hjelp til Syria innen 2018. Rundt 10,5 milliarder av hjelpen skal komme i år, sier statsminister Angela Merkel.

FN har bedt om nærmere 70 milliarder kroner i år for å håndtere den humanitære katastrofen som følge av Syria-krigen.

På giverkonferansen i London, som Norge er med på å arrangere, varsler Merkel at det samlede tyske bidraget over de neste to årene blir på 2,3 milliarder euro. 1,1 milliarder euro skal gis allerede i år. (NTB)

Mer fra Dagsavisen