Innenriks

- Norge kan bli som Hellas

INNVANDRING: I franske Le Monde er statssekretær Himanshu Gulati (Frp) sitert på at Norge vil bli som Hellas om ikke innvandreres trygdeeksport stoppes innen fem år.

Gulati overtar rollen som Pål Lønseth (Ap) har hatt i Justisdepartementet i flere år. Frp-eren og formannen i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) blir dermed den yngste av statssekretærene i den nye Solberg-regjeringen.

For mange ble nok Himanshu Gulati først et kjent navn da han i valgkampen forklarte internasjonal presse at Fremskrittspartiet ikke er et høyrepopulistisk parti, sammen med valgforsker Frank Aarebrot og nestleder Ketil Solvik-Olsen.

Somaliere

Budskapet har kanskje ikke nådd like godt fram til alle. For tre dager siden publiserte den franske riksavisen Le Monde et intervju med Gulati, med tittelen «Høyrepopulismens nye ansikt».

Avisen skriver: «I et rikt land uten gjeld, uten underskudd, som bader i olje, der den europeiske krisen bare er en abstraksjon, bekymrer Gulati seg for kostnadene innvandrere fra Somalia eller Øst-Europa legger på velferdsstaten.»

- Mange kommer hit, arbeider bare i noen måneder og profitterer på støtte til seg og sine barn. Vi er rike, men om vi fortsetter i dette tempoet, blir vi om fem eller ti år som Hellas, sier Gulati, ifølge avisen.

- Ikke så god i fransk

Gulati mener nyansene forsvant i intervjuet grunnet språklige barrierer.

- Dette var et intervju én til to uker tilbake i tid hvor journalisten ønsket svar rundt en del misforståelser knyttet til partiet. Hun var ikke så god i engelsk, og jeg er ikke så god i fransk. Det kan ha skjedd noen misforståelser her, sier statssekretæren til Dagsavisen.

Han sier han brukte to eksempler han ofte tar i bruk når innvandring er temaet.

- Det ene er at sysselsettingsgraden i noen innvandrergrupper er veldig lav. Blant somaliere er den bare 30 prosent. Det andre eksempelet jeg pleier å vise til, er at vi i økende grad ser en eksport av trygdeordninger til Europa, sier Gulati.

Sitatet om at Norge vil bli som Hellas innen fem år, forklarer Gulati slik:

- Jeg sa ikke at Norge vil bli som Hellas innen fem til ti år hvis vi ikke tar grep nå, men at vi bør ta grep allerede nå istedenfor å vente fem til ti år og la utfordringene øke. Får vi ikke flere fra trygd og over i arbeid, vil vi på sikt få store økonomiske problemer. Det er viktig å ta tak i problemene før de går for langt, og jeg viste til at Hellas for eksempel ikke gjorde det med sine budsjettunderskudd, sier han.

Gulati understreker at den nye asyl- og innvandringspolitikken skal baseres på regjeringsplattformen og samarbeidsavtalen Høyre og Frp har med sentrumspartiene Venstre og KrF. Frp vil føre den politikken partiet mener er riktig, selv om det kommer reaksjoner. I avtalen står det blant annet at Norge vil prioritere de kvoteflyktningene med størst sjanse for vellykket integrering.

- Det er ingen tvil om at vi har lyktes bedre i å integrere enkelte grupper enn andre, forklarer Gulati.

- I eksempelet ditt viser du til somaliere. Vil de måtte se lenger etter en plass som norsk kvoteflyktning nå?

- Hvilke grupper vil jeg komme tilbake til. Flere land gjør allerede dette.

- Hvilke land?

- Det må jeg komme tilbake til. Jeg ber om forståelse for at vi nylig kom inn i regjeringskontorene, avslutter Gulati.

samfunn@dagsavisen.no

Himanshu Gulati

Født 16. juni 1988 i Førde.

Bachelor i økonomi og ledelse fra Handelshøgskolen BI (Oslo)

Byrådssekretær for eldrebyråd Sylvi Listhaug i Oslo 2010-2011

Politisk rådgiver for Fremskrittspartiets stortingsgruppe i 2011

1. nestformann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) 2011-2012

Formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) fra 2012

Nyutnevnt statssekretær i Justisdepartementet i Erna Solbergs regjering

Kilder: Regjeringen.no, Wikipedia

Mer fra Dagsavisen