Innenriks

– Norge har reagert for seint

Jonas Gahr Støre besøkte i går den norsk-russiske grensa.

Et sted å starte for å få kontroll med situasjonen ved Storskog, er å styrke ressursene til Politiets Utlendingsenhet og UDI på grensa, mener Støre.

– Det har vært en økning av asylsøkere til Storskog siden august, likevel er det gjort lite for å forsterke behandlingskapasiteten. Først på lørdag ble det spredd informasjon til afghanere på russisk side at Norge returnerer dem som får avslag på asylsøknader. Det viser at norske myndigheter har reagert for seint, sier Støre som understreker at han likefult er imponert over innsatsen til politiet på grensa.

LES OGSÅ: Vil gi klar beskjed

– Frp bør lytte

Et stort antall av personene som krysser grensen er afghanere som har bodd og jobbet i lengre tid i Russland. De vil ikke ha krav på asyl i Norge og vil etter all sannsynlighet bli uttransportert tilbake til Afghanistan.

– Her kan russiske myndigheter bidra til å begrense og hindre slike situasjoner, men da må norske myndigheter aktivt arbeide for å få politisk dialog med Russland. Samtidig er det avgjørende at den norske behandlingen av asylsøknadene er konsekvent og rask, sier Støre.

Han vil ikke spekulere i den russiske motivasjonen til hvorfor et stort antall asylsøkere nå krysser grensa.

– Det endrer uansett ikke på at Norge må søke løsninger gjennom politisk arbeid og at vi må være tydelige. Alle partiene, foruten regjeringen, har sagt seg rede til å se på samlende løsninger. Jeg håper Frp snart tar statsministeren på alvor slik at vi kan samles til brede samtaler.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

10 år

I dag er det 10 år siden Støre sto på talerstolen ved Universitetet i Tromsø og lanserte regjeringens nordområdesatsning. Mye har skjedd siden da. I 2010 fikk vi på plass en delelinjeavtale med russerne, men i dag er forholdet blitt kjøligere. Støre returnerer i dag til Tromsø.

– Jeg vil snakke om det grunnleggende: Du kan ikke velge din geografi. Russland er, var og vil forbli vår nabo, og vi må finne løsninger som gjør at vi har et langsiktig forhold, sier Støre.

LEDER PÅ NYEMENINGER.NO: Solberg refser Frp

Mer fra Dagsavisen