Innenriks

- Norge er verdens beste samfunn

Arbeiderpartiet er den drivende kraften bak det det norske velferdssamfunnet, mener Jens Stoltenberg.

– Det er en historisk tilsnikelse å si at velferdssamfunnet kom av seg selv. Det er et resultat av mange politiske og omstridte valg, sa statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg da han talte under feiringen av 125-årsjubileet til Arbeiderpartiet tirsdag.

Normalarbeidsdagen

Det som startet med arbeiderbevegelsens kamp for normalarbeidsdagen og allmenn stemmerett under stiftelsen i 1887 har resultert i samfunnet blir kåret til det mest likestilte, det beste å bli mor i og «verdens beste land», slik Stoltenberg formulerte det. Partiet ble stiftet av 29 representanter fra 19 fagforeninger 21. august for 125 år siden for å hjelpe arbeidstakere ut av fattigdom og et mer rettferdig samfunn.

De 29 skapte et samfunnsbyggende og samfunnsomformende parti, ifølge statsministeren. Ap-byggerne lyktes.

– Vi skal ikke begå den feilen å si at alt dette skyldes Det norske Arbeiderparti. Arbeiderpartiet har ikke skapt det norske velferdssamfunnet alene. Vi har samarbeidet med andre partier, både i mindretall og i flertall. Men når vi ser på det politiske landskapet har den dominerende kraften i alle disse årene vært nettopp Arbeiderpartiet, sa han.

Blodsbånd

Rundt 400 gjester deltok under markeringen i 125-årsjubileet i Folkets Hus i Oslo tirsdag – der finansminister Sigbjørn Johnsen tok kortversjonen av partihistorien før kulturminister Anniken Huitfeldt ønsket velkommen.

LO-leder Roar Flåthen var den eneste taleren utenfra som fikk ordet under markeringen, naturlig nok med tanke på blodsbåndene mellom LO og Ap. Han roste det fagligpolitiske samarbeidet og konkluderte ikke overraskende med at Ap fortsatt er det rette partiet til å styre Norge.

Arbeiderpartiet feirer seg selv i en nokså turbulent tid. Regjeringsprosjektet halter til fordel for økt oppslutning på høyresiden. Partiet sørger fortsatt over dem som ble drept 22. juli i fjor. Og det var med en selvkritisk erkjennelse av at omfattende systemsvikt før og under terrorangrepene at Stoltenberg på ny lovet utbedring av manglene Gjørv-kommisjonen påpeker i sin rapport.

Ikke alltid store

Stoltenberg trakk fram partikrisene i 1973 og 2001 da han manet til fornyelse innenfor partiets tradisjonelle verdirammer.

– Vi må ikke tro at fordi har vært store, så vil vi for alltid være det. Vi klarte å reise oss i 1973 og 2001. Vi bygget på de samme verdiene, men hadde nye svar på hvordan vi skulle virkeliggjøre gamle verdier. Det klarte vi. Vi kom tilbake i 2005, og vi ble gjenvalgt i 2009, sa han.

Mer fra Dagsavisen