Partileder Mette Frederiksen i danske Socialdemokraterne mener de nordiske sosialdemokratene kolliderer i flyktningspørsmålet. FOTO: SOFIE PRESTEGÅRD

Nordisk verdikrasj

Det er en indre ideologisk verdistrid som gjør flyktningspørsmålet så vanskelig for sosialdemokratene i Norden, mener Mette Frederiksen, leder i danske Socialdemokraterne.

 

STOCKHOLM (Dagsavisen): Frontene i Europa er steile når det gjelder flyktningstrømmen.

Men det er også rivende uenig om dette spørsmålet mellom partier som har samme ideologiske utgangspunkt, og som hegner om samme samfunnsmodell.

Dagsavisen vet at noe så smått som en uttalelse fra SAMAK-konferansen om spørsmålet, skapte krevende diskusjoner.

LES OGSÅ: Støre: Forstår dansk innstramming

Kaldt klima

Årsaken er uenighetene mellom de svenske og danske sosialdemokratene, som beskrives som en isfront. Det er ikke dialog mellom den svenske og danske ledelsen i dette spørsmålet, og det påvirker relasjonen mellom de to søsterpartiene, får Dagsavisen opplyst fra en sentral kilde i det svenske partiet.

Uenigheten er ideologisk, der svenskene mener danskene har lagt seg for langt til høyre i innvandringspolitikken, men den handler også om at svenskene mener danskene ikke har tatt sin del av ansvaret i flyktningkrisen. Svenskene, som er vertskap for konferansen, tok imot nærmere 163.000 asylsøkere i fjor. Danskene tok imot litt over 21.000.

Situasjonen har vært vedvarende over tid. Såpass tilspisset skal det ha vært at da de svenske Socialdemokraternes ungdomsorganisasjon hjalp Helle Thorning-Schmidt i sin siste valgkamp, ble de kalt inn på teppet da de kom hjem.

Det er forankret i ledelsen at denne typen kampanjehjelp ikke skal bli gitt til danskene.

Foreløpig synes ikke forholdet å ha blitt bedre etter at Mette Frederiksen overtok som partileder for Thorning-Schmidt.

Som Dagsavisen skrev i går viste Ap-leder Jonas Gahr Støre forståelse for at Frederiksen hadde stemt ja til et lovforslag som gjør det mulig å konfiskere verdier fra asylsøkere på grensen. Löfven svarte på sin side at det hadde vært helt uaktuelt for ham å gå inn for en slik ordning i Sverige.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!                     

Verdikrasj

Stemningen ble nok ikke bedre av at Mette Frederiksen holdt en direkte tale om danskenes ståsted i flyktningspørsmålet, på konferansens siste dag.

– For oss som sosialdemokrater krasjer våre verdier her. Det ligger i våre verdier å ta imot flyktninger, men også å ha et ordnet velferdssamfunn. Og min påstand er at det ikke er forenlig med en åpen innvandringspolitikk.

Til Dagsavisen utdyper Frederiksen hva hun mener når hun henviser til verdikollisjonen:

– Det er en meget sentral del av det å være sosialdemokrat å ha solidaritet, og det å ville hjelpe flyktninger. Samtidig har vi en samfunnsmodell som skal fungere i virkelighetens verden. Hvis man har en meget stor innvandring og ikke vellykket integrering, så vil det skape et press på den delen av samfunnet som står dårligst stilt, sier Frederiksen.

Hun mener det er viktig å lytte til dem som faktisk skal gjøre integreringsjobben.

– Jeg synes ikke en regjering kan se bort fra det som blir sagt ute i kommunene. Man er nødt til å lytte til hva som blir sagt i den virkelige verden.

Det skjedde ikke i Sverige i fjor, ifølge avsløringen til den svenske avisen Dagens Nyheter. Flere kommuner i Sverige slo alarm om sprengt mottakskapasitet, men skal ikke ha blitt tatt på alvor.

LES OGSÅ: Sverige innfører kontroll

Norge og Danmark

Trond Giske sa under konferansen at han mener Norge og Danmark står hverandre nær i dette spørsmålet.

– Jeg tror Jonas kunne holdt samme tale som Mette. Vi må være restriktive. Jeg tror vi blir tvunget til det.

Han mener samtidig at de utfordringene den nordiske modellen møter med en ny teknologisk revolusjon er større.

– En ting er om de som sitter i kassen kan norsk, men om noen år vil teknologien ta over, og fjerne hele kassajobben. Så hva blir igjen for de ufaglærte? Dette er nøkkelspørsmålet, sier Giske.

LES OGSÅ: Forfang: – Svenske tiltak kan gjøre Norge sårbart