Cecilie Terese Myrseth er leder i Troms Ap.

Nord og ned – men ingen diskusjon om Støre

Ap gjorde et elendig valg i Nord-Norge. Men Ap-lederne i de nordligste fylkene vil ikke høre snakk om at partiet har et lederproblem.

 

Arbeiderpartiet gjorde det aller dårligst i de nordligste fylkene. I Nordland gikk partiet ned med hele 9 prosent. Fallet var også stort i Troms og Finnmark.

Fylkeslederne i de nordligste fylkene mener Jonas Gahr Støre er rett mann til å gjenreise partiet. Ingalill Olsen, leder for Ap i Finnmark, mener mediene har konstruert en konflikt. Cecilie Terese Myrseth, leder i Troms, sier mye av det samme.

Les også: Slår ring om Ap-lederen

– Ikke tid til å henge med hodet

– Det er bare mediene som har spurt meg om dette i dag. Internt er det ikke et spørsmål. Det er ikke noen lederstrid i Ap, fastslår Myrseth.

Begge fylkeslederne forklarer det dårlige resultatet med at Ap ikke har vært tydelig nok i saker som er viktige for Nord-Norge.

– Det er åpenbart at vi ikke har truffet med vårt budskap, men vi har ikke tid til å henge med hodet. Nå skal vi evaluere, lære og gå videre, sier Myrseth.

Valgforsker og statsviter Tord Willumsen mener Aps nederlag i nord må forklares med at partiet ikke har greid å fange opp distriktsopprørene.

– Den ene saken som slår ut er langtidsplanen for Forsvaret som Ap stemte for. Partiets forsøk på å snu i tolvte time har velgerne ikke oppfattet som troverdig.

Han viser til folkeopprøret som kom etter at det ble klart at Høyre, Frp og Ap blant annet gikk inn for å legge ned flystasjonen på Andøya og å flytte Bell-helikoptrene fra Bardufoss til Rygge.

– Forsvaret er viktig i hele Nord-Norge. Det handler om arbeidsplasser. Sparker man beina under hjørnesteinsbedriften, er det nok til å flytte velgere.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tapt til Sp og SV

I forsvarssakene har Ap tapt velgere til Sp, men mange Ap-velgere i nord har også gått til SV.

– Gjennom fire år med blå fiskeripolitikk har ikke Ap maktet å være en sterk opposisjon. Torgeir Knag Fylkesnes i SV har helt alene erobret eierskap til denne saken. Han har flyttet SV til voldsomme høyder i Troms og også løftet partiet i Finnmark, sier Willumsen.

Han mener det må komme en lederdiskusjon.

– Det er uunngåelig. Selv om partiet har stått sammen om strategi, er det Støre som har stått i front, sier Willumsen og legger til:

– Det er ingen som vil sette i gang diskusjonen, men den kommer til å tvinge seg fram.

Les også: Ap og de blåblå kan åpne for konsekvensutredning utenfor Lofoten