Innenriks

– Noen vil kalle det hjerterått

FRP LANDSMØTE: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson vil kreve at folk på sosialhjelp må i aktivitet. Skulkere blir straffa, advarer han.

I en tale på Frps landsmøte avslørte arbeids- og sosialminister Eriksson at regjeringen vil innføre aktivitetsplikt for dem som mottar sosialhjelpspenger.

– Jeg er veldig bekymra for at vi har 70.000 på sosialhjelp under 40 år. Vi vet også at mange av de som får sosialhjelp faller utenfor og ender fort opp i sofaen med playstation, sier Eriksson til Dagsavisen.

Straffe skulkere

Det vil Eriksson gjøre noe med.

– I dag er det slik at den enkelte kommune kan legge til rette for aktivitet som krav. Fjell og Verdalen kommune er blant de som har forsøkt dette, og det har gitt gode resultater, sier sosialministeren.

Tall statsråden har fått presentert av Fjell kommune viser at 60 prosent av de som mottak sosialhjelp nå er over i annen aktivitet eller arbeid.

– De som skulker unna får trekk i sosialhjelpen, forklarer Eriksson.

LES OGSÅ: 30 år på midlertidig sosialhjelp

Det nye forslaget til aktivitetskrav blir sendt ut på høring innen måneden.

– Hjerterått

– Noen vil nok kalle det hjerterått å stille slike krav, men jeg mener det er mer stigamtiserende å ikke stille krav.

– Hvilke type aktivitet er det man vil kreve?

– Det må vi komme tilbake til, men her mener jeg det er naturlig at kommunene skal ha fleksibilitet til å velge selv. Men det er ikke snakk om å bare plukke søppel og måke snø. Det skal være meningsfull aktivitet, sier Eriksson, som tidligere har tatt til orde for dette da han satt i opposisjon.

LES OGSÅ: Vil ha arbeidsplikt for sosialklienter

Mer fra Dagsavisen