Innenriks

Noe i gjære på kjøkkenet

ØLBRYGGING: Det kan lages mye godt øl på 
liten plass.

Interessen for ølbrygging har vokst kraftig de siste årene. Goran Khalaf er blant dem som gjerne brygger sitt eget øl - på kjøkkenet.

- Det blir alltid litt gris, medgir han og rister godt på en plastdunk.

Dunken er fylt med ingredienser som om noen uker skal ha blitt til et fullt drikkbart øl av typen stout. For ferske ølbryggere kan det være lurt å starte med mørkt øl. Den kraftige smaken kan dekke til noen nybegynnerfeil, forklarer Khalaf.

Variert brygging

Det er flere måter å brygge øl på, både enkle og mer avanserte. Men hovedingrediensene er alltid vann, gjær, humle og malt.

Malt er korn som har spiret og deretter er tørket. Lager du øl fra scratch, må malten meskes. Det vil si at den knuses, legges i varmt vann og siles. Da får du en væske som kalles vørter. Vørteren kokes og tilsettes humle underveis, og etter avkjøling blandes gjæren inn. Det er dette som kalles moderne maltbrygging.

Ved å bruke tørr eller flytende maltekstrakt slipper man meskeprosessen. Ekstrakten kan brukes som ingrediens i egne oppskrifter eller som en del av mer avansert brygging. Det finnes også enkle ølsett, ølbryggeverdenens svar på kakemiks. Ølsett anses som en grei introduksjon til hobbyen, men de færreste erfarne ølbryggere går helt god for smaken.

- Jeg tror det kan skremme bort folk å begynne rett på maltbrygging. Meskingen kan for eksempel virke litt vanskelig. Når jeg skal lære bort brygging, synes jeg det er greit å begynne med den enkle måten, sier Khalaf.

I et forrykende tempo har han rengjort bryggeutstyr, blandet vann med flytende maltekstraktsirup fra boks, målt temperatur og sukkerinnhold og tilsatt gjær. I tillegg har han gjort en vri med litt egenprodusert vørter.

42 forsøk

Når Khalaf skal brygge virkelig godt øl, tar han veien om mesking. Da tar selve bryggingen omtrent 4,5 timer. Deretter skal ølet gjære i én til to uker før det flaskes, og må til slutt modnes i minst to uker. Hobbybryggeren har 42 forsøk bak seg, og blir som regel godt fornøyd med resultatet.

- Den enkleste måten å komme i gang med maltbrygging på kalles «brew in a bag». Da gjøres hele bryggeprosessen i en kjele med en tøysil til meskingen. Av utstyr trenger du også en kjølespiral, gjæringskar, hevert og korkpåsetter. Og en masse tomflasker, sier leder Gustav Foseid i Norbrygg - Norsk hjemmebryggerforening.

Av måleutstyr trenger du termometer og et hydrometer (eller noe annet som kan måle sukkerinnhold). Hvis du ikke har kvern til malten, kan bryggebutikken knuse den for deg.

Utstyr og råvarer til ølbrygging kan kjøpes på nett, men det finnes også flere fysiske butikker rundt om i landet.

- Man kan fint komme i gang med utstyr for mellom 2000 og 3000 kroner. De fleste ender nok med å bruke rundt 5000 til 6000 kroner. Og noen bruker mye, mye mer, sier Foseid.

Populært

Råvarer, hygiene og temperatur er viktige stikkord for vellykket brygging. Får utstyret besøk av feil bakterier, blir ølet ødelagt. Mange feiler også med gjæringen, mener Khalaf.

- Gjærer man i feil eller ustabil temperatur, blir ølet dårlig. 18-20 grader er optimalt for mange øltyper. Også kvaliteten på gjæren er viktig. Men det har blitt lett å få tak i gode råvarer, sier han.

Norbrygg får rundt 50 nye medlemmer hver måned, ifølge leder Foseid. Den norske ølinteressen gjenspeiles også i antall bryggebutikker, der antallet har økt fra to til omkring ti på noen år. (NTB tema)

Mer fra Dagsavisen