Innenriks

Nisse setter tyngdekraften på prøve

Vekten vår varierer etter hvor i verden vi befinner oss. Det beviser den omreisende hagenissen Kern.

Vekten vår varierer etter hvor i verden vi befinner oss. Det beviser den omreisende hagenissen Kern. Han er 15 cm høy, og er laget av plast. Men hvor mye veier han?

Svaret er at det varierer. Etter hvor Kern befinner seg i verden.

Tyske forskere dokumenterer nemlig fortløpende hva hagenissen veier. Og hvor. De sender ham verden rundt, måler vekten hans på ulike destinasjoner, og legger resultatene ut på nettet. Kern er hovedperson i det pågående The Gnome Experiment.

Tyngst på Sydpolen

I den tyske byen Balingen veier Kern 308,26 gram, og i London veier han 308,54 gram. I indiske Mumbai veier han bare 307,56 gram, mens på den geografiske Sydpolen er vekten hele 309,82 gram. Prosentvis er forskjellen altså ganske stor.

Siden Kern verken inntar eller forbrenner kalorier, skulle man jo tro at vekten hans ville være konstant. Men slik er det altså ikke. Vi må få en fysiker til å forklare oss hvorfor vekten til Kern - og alle andre - varierer etter hvor man befinner seg geografisk her i verden.

- Tyngdekraften, eller gravitasjonskraften, virker mellom alle ting med masse, også hagegnomer og jordkloder. Men den er sterkt avhengig av av-standen mellom dem, svarer Andreas Wahl, fysiker og forskningsformidler.

- Siden jorda ikke er en perfekt kule, men litt tykkere ved ekvator, er Kern litt lenger unna jordas sentrum der enn hvis han er nærmere en av polene. Ved ekvator eller på høye fjell veier han dermed bitte litt mindre enn ved polene, forklarer han.

Flere faktorer

Vel og bra. Men tallene fra eksperimentet viser samtidig at Kern veier mer i Callao i Peru (308,38 gram) enn i Sydney, Australia (307,8 gram), til tross for at Callao ligger nærmere ekvator. Hvordan kan det stemme med forklaringen?

- Sammensetningen av jorda kan faktisk også gi utslag på Kerns vekt. Der det er mye metaller i jorda vil han trekkes med en marginalt større kraft nedover, sier Wahl.

Så altså; avstanden til jordas sentrum er den viktigste faktoren her. Generelt sett veier man mer nær polene enn ved ekvator, fordi jordklodens form ligner mer på en hvetebolle enn på en biljardkule. Og man veier også mer når man har mye metaller under føttene.

Men Kerns målinger tyder på at det er flere faktorer som påvirker resultatet. Hagenissen besøkte nemlig Snolab-laboratoriet i Canada. Canada ligger som kjent langt mot nord. Men i Snolab veier han likevel bare 307,63 gram. Kan det ha noe å si at Snolab er verdens dypeste laboratorium? Det ligger hele 2 km under jordens overflate.

- Dette er interessant. Man skulle tro at Kern veier mer nede i Snolab siden han jo er nærmere sentrum av jorda. Men da har man glemt at all massen over hodet hans også trekker svakt på ham. Han blir altså trukket med en svak kraft oppover og til sidene, i tillegg til nedover, forklarer Wahl.

- Av samme årsak blir vekten din marginalt påvirket om du befinner deg høyt til fjells eller langt nede i en dyp dal. Er du omgitt av fjell på alle sider, vil massen i fjellene trekke i deg, oppover og ut til sidene. Uten at dét forklarer hvorfor enkelte mennesker tiltrekkes av fjellheimen, ler fysikeren. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen