Nikita-gründeren ber regjeringen se til Danmark

Hjelpen fra regjeringen står ikke i stil til de drastiske tiltakene som er gjennomført, mener gründer Inger Ellen Nicolaisen i frisørkjeden Nikita.

Nicolaisen har nå permittert 750 ansatte Norge. Hun sier mange av dem er fortvilet og deprimert.

– Når vi har fått pålegg om å stenge dørene, må myndighetene stille opp med like drastiske tiltak. Det å gi bedrifter likviditetsforskyvning holder ikke, sa Nikolaisen på NRKs Politisk Kvarter onsdag.

– Det er som å pisse i buksa, først blir det varmt, deretter iskaldt. Det vi må ha, er hjelp til å dekke de faste kostnadene som vi ikke kommer unna, selv om vi har stengt.

Les også: Hva skjer med pensjonen min om jeg permitteres? Her er seks spørsmål og svar (Dagsavisen+)

– Må sikre bedriftene

Den danske løsningen må vurderes, men tilpasses norske forhold. Vi må sørge for at virksomheter som er blitt tvunget til å stenge, slik at pengekrana er stengt over natten, får dekket sine utgifter, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Han sier han vil sende et brev til regjeringen om saken og ta spørsmålet opp med finansminister Jan Tore Sanner (H).

– I Norge kjører vi nå vi veldig hardt for å sikre folkehelsa, da må vi også gjøre det samme for å sikre bedriftene, sier Vedum. Y

– Norge har større økonomiske muskler enn Danmark, legger han til.

Støre: Dansk løsning er interessant

Den danske regjeringen har forstått dette, sier Nikolaisen.

– De gikk inn raskt inn og sa at de skulle være med på å dekke de faste kostnadene til næringslivet. Det er billigere enn å sitte på gjerdet. Regningen blir mye høyere når konkursene kommer haglende inn og arbeidsplasser legges ned.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener den danske modellen er interessant.

– Vi er i dialog med næringslivet, små- og mellomstore bedrifter. Den danske løsningen er interessant, men det er også modeller i andre land. Poenget er at de som har faste utgifter, uten inntekter, de må nå få en støtte, sier Støre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Pensjonsfond

– Vi har vært opptatt av at vi har hatt et pensjonsfond for våre barn og unges fremtidige pensjoner. Det er også et pensjonsfond vi kan gjøre oss nytte av for å sikre at vi har en økonomi for barn og ungdom i fremtiden, fremholder Ap-lederen.

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier det er for tidlig for henne å si hva som kommer i krisepakken kommende fredag.

– Det kommer mer, men hva som kommer, er for tidlig å si, sier hun.

Forlenges: Dette er smitteverntiltakene