Innenriks

Niendeklasser leser best i vest

Fortsatt er det elever i Oslo og Akershus som leser best. Og fortsatt scorer jentene høyest på leseprøvene. Best er Oslo Montessoriskole.

I går kom resultatene av de nasjonale leseprøvene. De viser at det er små forskjeller i forhold til i fjor. De nasjonale leseprøvene gjennomføres på femte, åttende og niendetrinn, og nok en gang er det skolene i Oslo og Akershus som scorer høyest.

Best av alle på ungdomstrinnet er privatskolen Oslo Montessoriskole, som mener de har vel så stort utbytte av andre kartleggingsprøver.

Egen pedagogikk

- Nå har ikke jeg sett resultatene, og visste ikke noe om det før du ringte, sier rektor ved Oslo Montessoriskole, Ellen Jacoby Steina til Dagsavisen.

- Hva betyr det for dere som skole å gjøre det bra på de nasjonale prøvene?

- Det er alltid hyggelig å gjøre det bra. Når alle de nasjonale prøvene er ferdige, skal vi sette oss ned og gjøre en analyse. Vi vil se på hvordan våre elever scorer, og se hvor vi så skal sette inn støtet for videre utvikling, sier hun.

Oslo Montessoriskole er en liten skole, med rundt 20 elever på hvert trinn, og har sin egen læreplan og egen pedagogikk.

- Det er flott for foreldre at det virker. Vi har tilrettelagt opplæring for alle, og har lykkes med å tilrettelegge godt for alle elever, sier hun.

Oslo Montessoriskole er opptatt av at elevene skal strekke seg for sin egen del og ikke for skolen, lærerne eller foreldrenes del. De jobber mye gjennom systematisk observasjon, og ønsker å vite mest mulig om hver enkelt elev.

Les også: Osloelever leser best

Andre former

- Vi kunne fått de samme resultatene ved andre former for testing. Og uansett vil vi følge opp elevene tett, sier rektor Ellen Jacoby Steina.

- Finland, som regnes som skolemestere i Europa, råder oss, i et oppslag i Vårt Land, å droppe de nasjonale prøvene. Hva er din oppfatning av det utspillet?

- Jeg tror at vi kan få like godt utbytte av vanlige kartleggingsprøver. Jeg gjennomfører de nasjonale prøvene, og bruker det vi får ut av det, sier hun.

- Tror du vi vil se noen forandring i de nasjonale prøvene?

- Jeg tror at fokus på å følge opp elevene alltid vil være der. Men formen nasjonale prøver har i dag, tror jeg er mye jobb for liten nytte, sier rektoren.

Oslo Montessoriskole legger vekt på at alle, uansett forutsetning, skal ta de nasjonale prøvene.

- For oss er det viktig for oss å se på individnivået. Er det to elever med eget opplæringsplan i et fag, anbefaler vi dem å ta prøvene, sier Steina.

- Hva er grunnen til at dere gjør det så bra?

- Det er en sammensatt ting. Vi har en foreldregruppe med høy utdanning, vi har stor lærertetthet og høyt utdannede lærere, og en spesiell pedagogikk.

- Men femtetrinnet gjør det ikke så bra?

- Det kan jeg tenke meg. Og det kommer mye an på kullet. Er det to i en gruppe som har lese og skrivevansker, ønsker vi at de skal ta prøvene likevel. Alle andre gjør det, og da er det viktig for dem som sliter at de er med. Da kan det gjør utslag på prøvene, sier rektor Ellen Jacoby Steina.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen