I dette rommet (innfelt) ble seks filippinske jenter utsatt for seksuelle overgrep som ble direktesendt til en 65-åring i Hordaland. Lørdag ble jentene reddet ut av huset i en stor politiaksjon.

Nett-overgrepene på Filippinene: Her blir barna reddet ut

Nordmann tatt for å kjøpe overgrep. Pris: mellom 10 og 46 dollar. Ytterligere 10 nordmenn er under etterforskning.

– Barna som er mellom ni og 17 år gamle, blir nå tatt hånd om, opplyser politiadvokat Laila Søndrol i Kripos til Dagsavisen.

Det var norsk politi og Kripos som avdekket overgrepene. Natt til lørdag 23. april aksjonerte ikke mindre enn 40 tjenestemenn fra National Bureau of Investigation (NBI) på Filippinene. De arresterte to filippinske menn i byen Cavite utenfor Manila og reddet jentene ut. Politiet mener at mennene tilhører et miljø som bedriver «livestreaming» av seksuelle overgrep mot barn til kunder verden over.

Også tre norske Kripos-etterforskere og statsadvokat Marit Bakkevig deltok i aksjonen.

Les også: Nordmann (65) siktet for nett-overgrep mot barn

Grov menneskehandel

65-åringen ble arrestert og varetektsfengslet I Hordaland  i august i fjor. Han er siktet for grov menneskehandel, for å ha bestilt seksuelle overgrep mot betaling – og  for å ha truet de filippinske barna til ha sex med andre barn, eller  å ha utført tilsvarende handlinger på seg selv.

– 65-åringen har erkjent noen av overgrepene. Vi tar sikte på å holde ham fengslet til hovedforhandlingen som er forhåndsberammet i november, sier politiadvokat Søndrol.

Mannen ble i 2013 dømt til 10 måneders fengsel for besittelse av overgrepsmateriale. Dommen er fra Bergen tingrett.    

10 nordmenn etterforskes

Politiadvokat Laila Søndrol opplyser at 65-åringen er én av 10 nordmenn som er under etterforskning for «livestreaming» på Filippinene.

– Det er mulig å bestille nøyaktig den type seksuelt overgrep man vil til mellom 10 og 46 dollar per overgrep. Prisen er så lav at kundene heller bestiller nye overgrep enn å laste dem ned. Det er det som gjør «livstreaming» så vanskelig å oppdage. Bankene får ikke opp noen «rødt flagg» når  så små beløp overføres, sier Søndrol.

– Ofrene er barn i fattige land i tredje verden, ofte Asia. Mange av barna er hjemløse, eller de blir solgt til kriminelle nettverk av foreldrene sine, legger hun til.

Delte overgrepsvideoer med norske jenter

Men i dette tilfellet lastet altså 65-åringen fra Hordaland ned de direktesendte overgrepene.

– Han produserte videoer av dem, ga seg ut for å være barn og delte filmsnutter av overgrep med norske jenter han fikk kontakt med gjennom nettspillet «Moviestarplanet». De ble deretter «omdirigert» til andre nettsteder, gjerne Skype. Vel 30 jenter i alderen ni til 12 år er til nå avhørt i saken. Noen av jentene har fortalt om filmene til foreldrene sine, opplyser Søndrol.

– Jentene er fra hele Norge. Det er ingen indikasjoner på at 65-åringen fysisk har møtt barna, understreker hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Varslet politiet

Det var nettspillet «Moviestarplanet» som oppdaget og rapporterte om filmsnutter av seksuelle overgrep mot barn til politiet. Dette er et interaktivt nettsted der barn for eksempel kan leke at de er filmstjerner.

– «Livestreaming» er et voksende fenomen. Det er viktig at foreldre er klar over at denne type nettspill kan være arenaer for de som vil begå overgrep mot barn. De må ikke nøye seg med å spørre barna hvordan de har hatt det på skolen, men også hvordan de har hatt det på internett,  sier Laila Søndrol.

Det var GPS-koordinatorer i det nedlastede materialet gjorde det mulig for Kripos og NBI å gå til aksjon mot huset. Huset overgrepene foregikk utenfor Manila ble også identifisert gjennom filmene som ble beslaglagt hjemme hos 65-åringen. 

– Vi er glad for at filippinsk politi har prioritert en sak som startet her i Norge og har nøstet seg fram til huset og mennene som nå er siktet. Vi er fornøyd med samarbeidet med filippinsk politi, sier Søndrol.

Kripos gjennomfører nå bevisopptak på Manila – blant annet blir alle jentene avhørt på video, avhør som skal avspilles når saken kommer opp for norsk rett. 65-åringens forsvarer, Gisle Didriksen, er til stede under bevisopptakene.

Politiadvokat Laila Søndrol ønsker ikke å utdype hvordan den norske 65-åringen kom i kontakt med overgrepsnettverket på Filippinene. Men hun advarer personer som tror at de kan bestille diektesendte seksuelle overgrep mot barn.

– Dette er ikke en fredet virkelighet. Den vil bli fulgt nøye av politiet framover, sier hun.   

Les også: 23-åring misbrukte jente (11)

250 norske barn

I en Europol-rapport fra 2015 framgår det at slike overgrep ikke bare er en økende trend, den er godt etablert.  Kripos har siden 2009 vært tilknyttet Interpols bildedatabase. I den perioden har de identifisert 250 norske barn i bilder og video, mens cirka 70 norske overgripere er identifisert og lagt til i bildedatabasen. Kripos har de to siste årene registrert en økning i antall barn som blir utsatt for utpressing og manipuleres til å delta i seksuelle aktiviteter på internett.

De fleste direktesendingene av seksuelle overgrep som Kripos er kjent med, skjer i asiatiske land, men det finnes også saker der man har sett norske barn bli utsatt for overgrep i slike sendinger.