Innenriks

Nærmer seg nytt barneombud

Fire gjenværende kandidater kjemper om jobben som nytt barneombud.

Mens barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) står midt i stormen etter den uheldige pengetildelingen til Jenteforsvaret, nærmer utnevnelsen av nytt barneombud seg. Sist åremålsstillingen ble utnevnt, måtte daværende statsråd Manuela Ramin-Osmundsen gå av fordi hun ga jobben til en bekjent. Nå forsikrer departementet at prosessen er åpen og foregår etter boka.

Søker Hjermanns etterfølger

I 2008 måtte daværende barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) trekke seg etter at juristen Ida Hjort Kraby ble utnevnt som barneombud.

I dagene etter utnevnelsen kom det fram at Ramin-Osmundsen og Hjort Kraby tilhørte samme vennekrets, og hadde vært på fest hos hverandre flere ganger. Ap-statsråden måtte dermed gå av etter bare fire måneder i jobben på grunn av påstått inhabilitet. Saken vakte stor oppsikt og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) skal ha vært opprørt over Ramin-Osmundsens håndtering.

Den gang endte det med at Reidar Hjermann fikk fortsette som barneombud. Nå har Hjermann sittet siden 2004, og åremålsperioden går ut i sommer. Jobben med å finne et nytt ombud er for lengst i gang, og 74 søkere har blitt til fire kandidater. Hvem de fire er vil departementet ikke ut med, men det er flere kjente navn på søkerlista.

Flere sterke kandidater

Eli Rygg (57), tidligere programleder i barne-TVs Portveien 2 og nå barnevernsansatt, er blant søkerne. Det er også generalsekretær Guro Birkeland (41) i Norsk pasientforening, høyskolelektor og forfatter Tarjei Helland (38), tidligere leder i Elevorganisasjonen Sigve Indregard (29) og divisjonsdirektør og professor Arne Holte (66) i Folkehelseinstituttet.

Men kilder som følger utnevnelsen tett trekker overfor Dagsavisen særlig fram tre kvinnelige søkere som sterke kandidater:

* Tidligere leder av Foreldreutvalget for grunnopplæringen og rektor Hilde Sundve Jordheim (56) regnes som aktuell.

* Førsteamanuensis Reidun Follesø (50) ved Universitet i Nordland framheves. Hun er ekspert på barnevernsbarn, og skal etter det Dagsavisen erfarer ha blitt oppfordret til å søke på stillingen.

* Sosiolog og ungdomsforsker Guro Ødegård (45) nevnes også som en sterk kandidat. Hun har bakgrunn fra den rusfrie ungdomsorganisasjonen Juvente, skal være dyktig på mediehåndtering og er ekspert på ungdom og makt.

Utnevnelsen kan ifølge departementet skje etter påske.

Barnas mening blir hørt

Lysbakken har fått hjelp av et panel bestående av åtte barn for å finne fram til den beste kandidaten.

Barnepanelet intervjuet i helgen de fire gjenstående kandidatene. Otilie Næss (12) fra Vadsø var et av barna som intervjuet søkerne.

- Det er jo første gang at barn får være med. Vi får være med på å bestemme noe som angår oss, sier hun til avisen Finnmarken.

Næss synes det er viktig at det nye barneombudet er en tilgjengelig og åpen person.

- Han eller hun må ha forståelse og kunne snakke med oss, ikke bare til oss, sier 12-åringen.

Etter intervjuene med barnepanelet skal medlemmene i panelet gi en skriftlig vurdering til departementet. Så skal kandidatene intervjues av departementsledelsen i løpet av de neste ukene. Innstillingen vil baseres på barnepanelets og departementets vurderinger.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen