Innenriks

Nærmer seg enighet om jordbruk

JORDBRUKSOPPGJØRET: Venstre og KrF tror de kan komme til enighet med Høyre og Frp om jordbruksoppgjøret. Knut Storberget (Ap) ønsker dem lykke til.

I dag blir det høring om jordbruksoppgjøret på Stortinget i godt over fire timer. 23 representanter fra lag, organisasjoner og fylkeskommuner skal si sitt om oppgjøret der det ble brudd midt i mai.

I går møtte Venstre og KrF regjeringspartienes representanter på Stortinget. Det var et møte som ga resultater. I forhandlingene før helgen krevde KrF og Venstre 250 millioner kroner mer enn det landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) først kunne tilby bøndene. De ønsket også en styrket miljøprofil og en fortsatt variert bruksstruktur. Etter det Dagsavisen erfarer ligger det an til at Venstre og KrF nå får mer i totalpotten til bøndene, og gjennomslag for en fortsatt variert bruksstruktur, selv om kompromisset ikke var ferdig satt i går kveld.

Les også: Jordbruksopprøret fortsetter

Møtevirksomhet

De to sentrumspartiene møtte regjeringspartiene på Stortinget i to omganger i går. Først fra klokka 13.00 til 15.00, før de møttes igjen klokka 16.00 til litt over klokka 18.00. De møtes også igjen før høringen i dag kunne Morten Ørsal Johansen fra Fremskrittspartiet meddele etter at partene hadde gått fra hverandre.

Han sitter sammen med Ingunn Foss som forhandler for Høyre, begge er medlemmer i næringskomiteen på Stortinget.

- Høyre og Frp er i mindretall her og da trenger de noen til å lose seg gjennom dette. Da må de ha mer å gi, sier Line Henriette Hjemdal, som forhandler for KrF.

Hun var tydelig på at det var regjeringspartiene som hadde invitert til møtet, og var munter etter gårsdagens forhandlinger.

- Vi er i framgang, og det gir grunn til optimisme, sier Hjemdal.

Det var Venstre og KrF som kom først til forhandlingsbordet i går, og begge understreket at stemningen var god.

- Mulighetsrommet er absolutt til stede, og hakket større nå, sier Pål Farstad, som er Venstres representant i næringskomiteen etter møtet i går.

Tross at det reelt sett er en betydelig avstand mellom Venstre og KrF i landbrukspolitikken, har de holdt tilsynelatende tett sammen gjennom forhandlingene.

Les også: Massivt press på Sylvi Listhaug

Utfordrer Ap

Arbeiderpartiet har sammen med Senterpartiet invitert Venstre og KrF til samtale med dem og resten av opposisjonen om en løsning på jordbruksoppgjøret. Det er invitert til møte klokka 19.00 i kveld. Men de har ikke fått noen signaler fra samarbeidspartiene om at det er aktuelt. Og selv om Arbeiderpartiet og Senterpartiet inviterer sammen, vil leder av næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp), understreke at Venstre og KrF ikke vil møte en felles rødgrønn front om de velger å møte dem ved forhandlingsbordet. Han er i det hele tatt skeptisk til om Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsperson Knut Storberget (Ap) mener alvor med sin landbruksoffensiv.

- Jeg vil gjerne utfordre Arbeiderpartiet på om de mener alvor bak ordene. Ønsker de å tette inntektsgapet mellom bøndene og andre samfunnsgrupper? Eller er de fornøyd med prosentvis lik lønnsutvikling? undrer Pollestad.

Han lurer på om Ap mener at Frp med landbruksminister Sylvi Listhaug står for en dårlig politikk knyttet til struktur, eller om de bare mener hun går for raskt fram.

Les også:

- Ingen auksjon

Storberget poengterer at Ap har laget en landbrukspolitisk plattform der de slår fast at lønnsomheten må opp.

- Vi vil videreføre den kursen som har vært med de rødgrønne og tette lønnsgapet. Så jeg vil ikke bidra til en åpen auksjon i media, fordi jeg håper at vi sammen med SV, Senterpartiet, KrF og Venstre kan lage gode rammer for norsk landbruk i Stortinget.

- Nå melder Venstre og KrF om at de oppnår framgang i forhandlingene med de andre borgerlige partiene. Hva tenker du om det?

- Jeg synes det er bra Venstre og KrF gjør det de kan nå. Jeg ønsker dem lykke til. Dette er en viktig sak, sier Storberget.

Det er sannsynlig at de fire partiene vil lytte til innspillene fra høringen i dag, før det blir aktuelt å spikre et kompromiss.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen