Innenriks

Næringslivstopper splittet om EU

Styreledere for store norske selskaper er mer skeptiske til EU-medlemskap, viser en fersk undersøkelse. Eurokrisen skremmer næringslivstoppene.

En drøy uke før EU mottar Nobels fredspris i Oslo snakker selv ikke de mest ihuga EU-tilhengerne høyt om norsk medlemskap.

I går skrev Klassekampen at ja-sida nå gir opp kampen om norsk medlemskap etter femti års strid. Europabevegelsens generalsekretær Kirsti Mehti presiserer at de fortsatt ønsker norsk medlemskap, men at de nå «går ut av kampmodus».

Samtidig sier sju av ti Høyre-velgere nei til EU, ifølge en meningsmåling i Klassekampen og Nationen nylig publiserte. Og det stopper ikke der:

Nå viser KPMGs topplederundersøkelse for 2012 at norske styreledere er splittet i synet på EU-medlemskap. Tidligere har næringslivet vært en pådriver for norsk medlemskap. Nå har flere styreledere ombestemt seg.

Skifter mening

Konsulentselskapet har dybdeintervjuet 30 framtredende norske styreledere i store internasjonale selskaper. Resultatet viser at halvparten er for og halvparten er mot EU-medlemskap. Og skepsisen øker på grunn av økonomikrisen som herjer i flere europeiske land.

- Undersøkelsen rokker ved oppfatningen om at norsk næringsliv mener det er avgjørende at Norge blir en del av EU-samarbeid. EUs økonomiske problemer som gjør at flere i næringslivet mener det er best at vi holder oss utenfor, sier partner Arne Frogner i KPMG, som har ledet arbeidet med undersøkelsen.

Redd for eurokrisen

Flere av styrelederne er skeptiske til at EU slipper til land med svært ulike økonomier uten å ha organer som kan rette opp og justere ulikhetene. Finanskrisen har skremt næringslivstoppene.

En styreleder sier:

«Jeg var for, men hvorfor i all verden skal vi bli medlem av et EU uten styring og i drift?»

En annen styreleder sier det slik:

«Ingen med vett og forstand i behold vil at Norge skal bli med i EU de neste ti årene.»

Arne Frogner i KPMG er overrasket over flukten av EU-tilhengerne, og sier han så på næringslivstoppene «som den siste bastion». I undersøkelsen svarer et klart flertall at de ikke vil bytte ut kronen med euroen i Norge. Styrelederne er dessuten positive til EØS-avtalen.

Nei-generalen jubler

Næringslivsledernes hovedbegrunnelse for å si nei til euroen er at Norge må bevare selvråderetten over penge- og finanspolitikken. Styrelederne legger vekt på at EU åpenbart ikke har på plass det som skal til for å få en felles økonomisk politikk.

Leder i Nei til EU, Heming Olaussen, er fornøyd med at næringslivstoppene endrer syn på EU.

- Det viser at næringslivsledere er som folk flest. De har sett hvordan EU har klusset det til, og har blitt mer skeptiske, sier han til Dagsavisen.

Nei-generalen synes det er betimelig at næringslivet, som tidligere ofte har vært klare ja-folk, nå tar realitetene inn over seg. Han påpeker at norsk næringslivs må se at et EU-medlemskap også vil være negativt for arbeidslivet.

Etterlyser kunnskap om EU

Verken Arbeiderpartiet eller Høyre ser noe dramatikk i at Europabevegelsen setter kampen for norsk EU-medlemskap på vent og heller satser på kunnskapsformidling om Europa i bred forstand. SV mener Norge aldri blir medlem og at kampen for lengst er over.

Høyres Nikolai Astrup mener at mer kunnskap om det som foregår i EU, og i forholdet mellom Norge og Europa, er nødvendig og noe som etterlyses blant annet i den store Europautredningen som professor Fredrik Sejersted presenterte i januar.

- Dersom spørsmålet om medlemskap blir aktuelt, vil Europabevegelsen kjenne sin besøkelsestid og igjen bli en kamporganisasjon, sier Astrup til NTB.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen