Innenriks

Nektet straffskyld på alle punkter

RETTSSAK: Ubaydullah Hussain (28) nektet straffskyld på alle tiltalepunkter da saken mot ham startet i Oslo tingrett mandag.

Den tidligere lederen for organisasjonen Profetens Ummah er tiltalt for trusler mot navngitte journalister, en forsker, jøder og en forfatter.

Tema for saken er hvor grensen går mellom lovlige ytringer og ulovlige trusler og hatmeldinger.

Tiltalen ble lest opp av statsadvokat Carl Fredrik Fari. Hussain nektet straffskyld på alle fem tiltalepunkter. Han stilte med sin forsvarer, advokat John Christian Elden, ved sin side.

Saken er beregnet avsluttet fredag 31. januar, men både aktor og forsvarer regner med å være ferdig allerede torsdag. Det skal føres ni vitner i saken.

Rettens formann er tingrettsdommer Dagfinn Grønvik.

Tilleggstiltale

Den opprinnelige tiltalen besto av fire tiltalepunkter. I tillegg har statsadvokaten tatt ut tilleggstiltale mot Hussain etter at han skrev det politiet mener er en hatytring mot den norsk-somaliske forfatteren Amal Aden (31) på Facebook.

– Hun har ikke ønsket å forklare seg av frykt for represalier, sa Fari i sitt innledningsforedrag mandag.

I november i fjor skrev Hussain på Facebook at Aden burde vært steinet til døde «da praktisering av homofili skal straffes med døden.»

Forfatteren, som har stått åpent fram som lesbisk, ble 8. november i fjor overfalt og slått av to somaliske kvinner på gaten i Oslo da hun var på vei til Aschehoug forlag.

Hun har forklart at hun ikke kjente dem og at de ropte til henne på somalisk at hun var en skam for somaliere.

Streng kontroll

Sikkerhetskontrollen var streng i forkant av rettssakens første dag. Alle som skulle inn i rettssalen, måtte gå gjennom en metalldetektor slik de blant annet måtte under rettssaken mot mulla Krekar.

Både presse- og tilhørerbenkene var fullsatt da saken startet klokka 9. Dommeren gjorde det klart at det er tillatt med lyd- og TV-opptak inntil bevisførselen begynner med avhør av vitner.

Hussain forklarte seg først for dommeren før aktor fikk ordet. Han stilte i tradisjonell drakt og forklarte seg greit på tydelig norsk. Krekar brukte tolk i sin sak.

Han mente det han sa og skrev ble blåst opp i mediene og hadde dette å si om norsk ytringsfrihet:

– Ytringsfriheten som dere er så stolte av, blir begrenset når vi muslimer skal prate.

Nylig ble det kjent at at han meldt seg ut av den islamistiske organisasjonen han ledet, Profetens Ummah. Hussain, som kan Koranen utenat, forklarte at han nå vil arbeide på andre måter for islam. (NTB)

Mer fra Dagsavisen