Innenriks

Nekter å be Frp om unnskyldning

KRANGLER: SV-topp Heikki Eidsvoll Holmås bøyer ikke av for kritikken fra Erna Solberg. Han fastholder at Frp er et høyrepopulistisk parti.

Den sentrale SV-politikeren avviser blankt å gjøre som Erna Solberg ba om torsdag kveld – å be om unnskyldning for at han på Twitter plasserte Frp i samme familie som Sverigedemokratene og Dansk Folkeparti. Tvert imot, argumenterer Holmås for at han har sine ord i behold.

– Jeg ber ikke om unnskyldning for noe som er sant. Fremskrittspartiet bærer alle de vesentlige trekkene ved å være et høyrepopulistisk parti, sier Holmås på NRKs Politisk kvarter fredag morgen.

Det var onsdag kveld at utviklingsministeren tvitret følgende: «Det er helt naturlig at utlandet oppfatter @frp_no som Norges høyrepopulistiske parti, som Dansk Folkeparti og Sverigedemokratene». Han utdypet torsdag overfor NTB at hans kritikk først og fremst retter seg mot Frps innvandringspolitikk og bistandspolitikk.

Les også: Debatt om Breivik-link

– Store likheter

Det er store likheter mellom partiprogrammene til Frp, Sverigedemokratene og Dansk Folkeparti, hevder Holmås. Man mener også Frp kjennetegnes av tre hovedlinjer i sin politikk, som partiet har til felles med de andre europeiske høyrepopulistiske partiene:

* De er antielitære og setter folket opp mot for eksempel økonomene.

* De har autoritære standpunkter i spørsmål om strengere straffer og mer disiplin i skole.

* De setter innvandringsspørsmål og «det nasjonale» høyt på sin politiske agenda.

Nestleder Ketil Solvik-Olsen i Frp er på vei inn i regjeringskontorene og mener det «begynner egentlig å bli ganske uinteressant» hva Holmås sier og gjør. Frp er et grasrotorientert parti til høyre på den norske politiske skalaen, poengterer han, og medgir at i enkelte spørsmål er det derfor riktig å beskrive partiet som populistisk.

– Men det Holmås forsøker å gjøre, er å plassere oss i samme bås som partier som står for noe helt annet. Det er også partier som er også på høyresiden i sine lands politiske skalaer, mend er skalaene ser helt annerledes ut enn i Norge sier han.

Les også: - Frp bør ikke være overrasket

Erna: – Be om unnskyldning

Påtroppende statsminister og Høyre-leder Erna Solberg ga sitt bidrag til debatten torsdag kveld, ved å kalle Holmås «en liten friskus». Hun konkluderte med at den nåværende utviklingsministeren og kommende stortingsrepresentanten bør be Frp om unnskyldning.

– Jeg tenker at Heikki burde holdt seg for god for det. Han passer av og til ikke munnen sin for å si det rett ut. Han burde vite mye bedre enn dette, sier hun til NRK.

Twitter-meldingen til Holmås må sies å høre hjemme blant de snillere beskrivelsene venstresiden har kommet med av Frp gjennom partiets 40 år lange historie. Det som nå setter sinnene i kok er at meldingen settes i sammenheng med utenlandsk presses omtale av Frp som Anders Behring Breiviks gamle parti, som nå etter valget mandag nå er klare for å få regjeringsmakt. (NTB)

Mer fra Dagsavisen