Innenriks

Nei og nja fra opposisjonen

Ingen fra opposisjonen støtter forslaget, men Høyre og KrF ønsker debatten velkommen.

Høyre-leder Erna Solberg sier i en kommentar at hun ikke uten videre vil støtte forslaget fra sentralbanksjefen om å endre handlingsregelen, men hun gir honnør til Øystein Olsen for å ha reist en viktig debatt.

- Oljepengene skal også skape trygghet for framtidige generasjoner og pensjonistene i framtida. Men Høyre mener det er viktigere å diskutere hvordan oljepengene blir brukt, sier Erna Solberg til NRK.

Solberg sier at hun er usikker på om sentralbanksjefen har rett i om handlingsregelen bør endres, men at det er viktig å diskutere det.

Hun mener det er viktig å ikke bruke oljepengene i offentlig sektor, men bruke dem på vekstfremmende tiltak i den konkurranseutsatte delen av næringslivet.

Vanskelig

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, tror forslaget fra sentralbanksjefen om å endre handlingsregelen vil vise seg vanskelig å gjennomføre.

- Når han foreslår å endre handlingsregelen fra 4 til 3 prosent, innebærer det at 34 milliarder kroner forsvinner fra statsbudsjettet. Jeg skal like å se hvordan de andre partiene klarer å gjennomføre dette i praksis, sier han til NTB.

Nei fra Venstre

Venstre har lite til overs for sentralbanksjefens forslag om å endre handlingsregelen.

- Vi støtter ikke det. Vårt forslag er å ha en tilleggsdimensjon, nemlig at oljepengebruken også skal knyttes til en maksimal andel av fastlands-BNP, sier Venstres finanspolitiske talskvinne, Borghild Tenden.

- Grunnen er at en slik oljepengebruk er mye mer tilpasset utviklingen i norsk økonomi og presset mot konkurranseutsatt privat sektor. Det gir mer fleksibilitet, sier hun.

Kristelig Folkeparti ber regjeringen nøye vurdere forslaget fra sentralbanksjefen om å endre handlingsregelen for oljepengebruk.

- Jeg tok selv opp dette spørsmålet med finansministeren i Stortinget i januar. Dermed sier det seg selv at jeg synes dette er vel verdt å diskutere, sier KrFs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen til NTB.

- Jeg håper og tror dette vil bli seriøst vurdert av regjeringen, selv om forslaget vil kunne medføre strammere budsjetter i årene som kommer, sier Syversen

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen