Innenriks

Nedgangen kommer neste år

OPP OG NED: Oppgangen i norsk økonomi er bare midlertidig, tror NHO, som mener at neste år vil bli sterkt preget av at oljeinvesteringene går ned.

Veksten i 2014 blir større enn det makroøkonomene så for seg for bare et halvt år siden. Men det vil ikke vare.

– Vi tror at denne oppgangen er et blaff. Vi har fått en økonomi i Norge som er drevet av oljeinvesteringene. Når oljeøkonomien svekkes drar det ned hele landet, sier avdelingsdirektør Dag Aarnes i NHO.

10 prosent ned

Tirsdag presenterte han NHOs økonomibarometer for 4. kvartal. Der anslår NHO at de samlede investeringene i oljebransjen går ned med 10 prosent neste år. Nedgangen kommer etter flere år med kraftig vekst – 15 prosent i snitt i 2011-2013 – men vil merkes.

– Det er en sterk negativ puls til resten av norsk økonomi. Verft og industrien blir rammet, men ringvirkningene vil spre seg til hele bredden av norsk økonomi, sier Aarnes.

Basert på intervjuer i 2.600 medlemsbedrifter anslår NHO at landets totale investeringer går ned 2,5 prosent neste år. Dette er mer pessimistisk enn anslagene SSB ligger på. Statistisk sentralbyrå tror investeringene vil øke med 1 prosent neste år.

Ingen krise

– Disse nye tallene tyder på at markedssituasjonen hos NHO-bedriftene er ganske god, samlet sett. Men det tyder også på økte utfordringer neste år, ikke minst forventninger til mindre aktivitet innenfor olje og gass, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Hun understreker at det ikke er snakk om noen krise eller nedbygging av arbeidsplasser i Norge, og peker på at NHOs undersøkelse indikerer vekst i sysselsettingen både i år og neste år.

Ingen ny giv

Men NHO påpeker at fastlandsbedriftene fortsatt ligger på et lavt investeringsnivå. Aarnes peker på at SSB tror de samlede investeringene i industrien neste år bare vil være på 14 milliarder kroner.

– Dette er et svært lavt tall, og ligger 15 prosent under investeringene i 2012. Vi ser ingen tegn til ny giv i investeringene fastlandsøkonomien, sier Aarnes.

Unntaket er kraftsektoren, som både investerer i linjenett og nye kraftutbygginger. Men flertallet av NHO-bedriftene svarer fortsatt at de har planer om å redusere sine investeringer framfor å øke dem.

Høy sparing

De høye boligprisene og for liten boligbygging påvirker norsk økonomi negativt på flere ulike måter. Dette gir ifølge NHO et politikkdilemma. Husholdningene tar opp mer lån og har en høy sparerate for å betale ned gjeld. Dermed reduseres veksten i privat forbruk. Dilemmaet er at lavere rente kan trigge boligprisene enda mer.

– Det er et viktig tema om vi klarer å legge til rette for økt boligbygging, å skaffe flere og billigere boliger, sier Aarnes.

I rapporten viser NHO til at Oslos befolkning alene har økt med nesten 130.000 mennesker siden årtusenskiftet, og at det relativt sett er 30.000 færre boliger enn i år 2000.

Mer fra Dagsavisen