Innenriks

Nav-kaos uten konsekvenser

Ansatte i Nav reagerer på at kaoset i etaten så langt bare har fått konsekvenser for Nav-direktør Joakim Lystad.

Bilde 1 av 7

– Lystad er blitt fjernet, men de som har formet den Nav-organisasjonen vi har i dag, sitter fortsatt i sine toppstillinger, påpeker en mangeårig Nav-ansatt overfor Dagsavisen.

Etter det Dagsavisen erfarer, skal en sterkt kritisk rapport om Navs mislykkede IKT-satsing legges fram i dag. Denne rapporten skal ha bidratt til at Lystad ble sparket sist fredag.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) begrunnet sparkingen med behovet for ny kraft og energi i Nav. Det får den mangeårige Nav-ansatte til å stille følgende spørsmål:

– Hvordan kan Nav fornyes eller endres når de som har skapt det Nav vi har i dag, blir sittende?

Les Jan Ketil Arnulfs kommentar på Nyemeninger.no: Farvel til Nav

Mangeårig kritikk

Den Nav-ansatte som uttaler dette, våger ikke å stå fram med navn, fordi vedkommende frykter det kan få negative konsekvenser for stillingen i Nav. Men tillitsvalgte har tidligere åpent uttalt seg kritisk til måten Nav ledes på.

– For at Nav skal fungere godt videre, må det endringer til i ledelsen i Nav, sa Hanne Nordhaug, leder for de ansatte organisert i Norsk Tjenestemannslag, under en høring på Stortinget i november.

Endringer i ledelsen har det vært få av de siste årene, til tross for kritiske evalueringer og flere knusende rapporter fra Riksrevisjonen.

I fjor høst gikk IKT-direktør Mona Aulie på dagen, etter uenighet med Lystad. Den eneste andre som har fått svi for at Nav ikke har klart å gjøre jobben sin, er Erik Oftedal. Han måtte gå fra stillingen som moderniseringsdirektør i 2013, på grunn av problemene knyttet til IKT-omleggingen i Nav. Det nyeste anslaget tilsier at IKT-prosjektet blir 1,5 milliarder kroner dyrere enn de 3,3 milliardene det egentlig skulle koste.

Les også: Sparket Nav-direktøren

Til andre oppgaver

– Nav-direktøren og Oftedal (ble) enige om at han skal brukes til andre oppgaver. Han har valgt å gå til en stilling i kunnskapsstaben, uttalte Navs utviklingsdirektør Ingunn Midttun Godal, til Teknisk Ukeblad i oktober 2013.

Samme Godal har vært i Nav-ledelsen siden 2011, går det fram av en oversikt Dagsavisen har fått fra Arbeids- og velferdsdirektoratet. Hun startet som direktør for stab for overordnet styring og fortsatte som styringsdirektør, før hun ble utviklingsdirektør. Sammenlignet med resten av ledelsen, er hun å betrakte som en Nav-novise.

Da Tor Saglie ble den aller første Nav-direktøren i 2006, ble Inger-Johanne Stokke, som da var arbeidsdirektør, en av hans assisterende direktører. Etter et mellomspill i Posten, ble Stokke i 2010 HR- og administrasjonsdirektør i Nav, før hun overtok stillingen som organisasjonsdirektør i 2012.

Les også: Ny smell for Nav

Les også: Nå vil Nav 
gi lederne 
karakterer

Les også: Stryk til Nav-karakterer

Med fra starten

Også Yngvar Åsholt har vært med siden opprettelsen av Nav, først som direktør for styringsenhet fylkeslinjen og så som assisterende arbeids- og velferdsdirektør. Siden 2012 har han vært kunnskapsdirektør.

Fungerende IKT-direktør Grete Heen har hatt lederstillinger knyttet til IKT helt siden Nav-opprettelsen i 2006.

Fungerende styringsdirektør Anne Cathrine Brodtkorb har fartstid i Nav siden 2008, i ulike seniorrådgiver- og senere sjefsstillinger.

Kjersti Monland, som har vært konstituert Nav-direktør siden sist fredag, ble ansatt som prosjektleder i Arbeids- og velferdsdirektoratet i 2008. Hun har senere vært direktør for styringsenhet for spesialenheter, ytelsesdirektør og konstituert IKT-direktør.

Les også: Nav dårligere på å få folk tilbake i jobb

Eriksson ønsker endring

Under Stortingets muntlige spørretime onsdag uttalte arbeids- og sosialministeren at Nav nå står ved et veiskille. «Folk skal settes først. Folk skal gå foran systemet» i tida som kommer, varslet Eriksson.

Han varslet også en kommende stortingsmelding med en rekke forslag til endringstiltak.

– Det er viktig at vi sørger for mer myndige Nav-kontor. Folk bor i kommunene, og det er sitt lokale Nav-kontor de oppsøker når de får behov for det. Derfor må vi sørge for mer lokal makt og vedtaksmyndighet. Det er også viktig at de lokale Nav-kontorene får større mulighet til å bruke skjønn, sa Eriksson.

Mye av dette er i tråd med konklusjonene til Vågeng-utvalget, som leverte sin sterkt kritiske rapport om Nav så sent som dagen før Joakim Lystad fikk sparken.

Mer fra Dagsavisen