Innenriks

Nav anklager lege for å legge til rette for trygdemisbruk

Et lokalt Nav-kontor anklaget lege Paul Kavli for å være «brukernes advokat», og varslet Navs eget kontrollorgan.

Av Yngvil Mortensen / FriFagbevegelse

Lege Paul Kavli venter nå på «dommen» fra Nav Kontroll, som i et forhåndsvarsel har anklaget ham for å legge til rette for trygdemisbruk.

– Jeg gjør jobben min, sier lege Paul Kavli.

Han har i 16 år jobbet med pasienter som sliter med sammensatte tilstander som kronisk utmattelsessyndrom og smerteproblematikk.

– Det er min faglige plikt som lege å være lojal mot pasientene mine. Når jeg opplever at Nav står i veien for at de kan oppnå bedre helse, sier jeg ifra om det, sier Kavli til FriFagbevegelse.

– Jeg har vurdert det nødvendig i noen få, svært alvorlige tilfeller. For eksempel når Nav har stanset stønadene til pasienter som ikke er klare til å jobbe igjen. Det er en tung psykisk påkjenning som kan føre til ekstremt høy grad av fortvilelse, håpløshet og depresjon, tidvis med risiko for utvikling av selvmordsfare, fastholder Kavli.

Les også: Overlege: – På sitt verste gjør Nav folk sykere

Nav-kontor varslet Nav Kontroll

For halvannet år siden dumpet et brev fra Nav Fredrikstad ned i postkassen til Kavli.

FriFagbevegelse har lest brevet i en sladdet versjon, uten opplysninger som pasientenes navn eller annet som gjør det mulig for andre å gjenkjenne dem.

Brevet gjaldt noen pasientnotater Kavli hadde skrevet om og til en håndfull av sine pasienter, der han omtalte Nav. Nav får slike legeskriv når pasienter søker om stønader.

«Vi opplever at du i din dialog med oss i disse sakene opptrer som brukernes advokat», skrev Torgeir Bjerke, avdelingsleder ved Nav Fredrikstad.

Derfor mente Bjerke det ble vanskelig for Nav å samarbeide godt med Kavli, skrev han. Han vurderte å melde Kavli til Navs egen kontrollinstans, hvis ikke samarbeidet mellom Nav og Kavli ble bedre. Det endte med at Nav Fredrikstad varslet Nav Kontroll, som startet en gransking av Kavli.

Nav Fredrikstad vil ikke kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Nav Kontroll opplyser til FriFagbevegelse at de regner med å konkludere i saken i løpet av oktober.

Les også: Advokat: – Navs nye praksis svekker folks rettssikkerhet

– «Nav-stresset» forstyrrer behandlingen

Mange av Kavlis pasienter har nådd et punkt der de er så svekket fysisk og mentalt, at de ikke klarer å jobbe fullt lenger, mens noen greier å jobbe litt, forklarer Kavli. De må derfor søke om stønader fra velferdsstaten for å erstatte lønna som blir borte. For å søke, trenger man erklæringer fra fastlege og andre behandlere. Noen ganger etterspør Nav selv slike erklæringer.

Paul Kavli har pasienter som har vært syke svært lenge, og som har opplevd at Nav har stanset stønadene deres før de er i stand til å jobbe igjen, forteller han.

Disse pasientene har han vært så bekymret for at han har nevnt det i pasientnotater, noe Nav Fredrikstad reagerte på.

– Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad. Jeg har påpekt det når jeg mener Nav mistror pasienten og mine vurderinger uten faglig begrunnelse. Jeg har påpekt det når Nav iverksetter terapeutiske eller arbeidsrettede tiltak, som forstyrrer behandling, uten å koordinere med behandler, og når Nav kommuniserer svært dårlig med pasienten. Nav må se sin rolle i pasientens prosess, mener Kavli.

FriFagbevegelse spør Nav Fredrikstad hva som er galt med at en lege omtaler det ovennevnte i journalnotater eller legeerklæringer.

«Vi ønsker ikke å kommentere denne saken nå, ettersom den ennå ikke er ferdigbehandlet hos Nav Kontroll», svarer Lise Mette Paulsen, Nav-leder i Fredrikstad, på e-post.

Les også: Kutter i ytelser: Nå skal det svi mer å si opp jobben (+)

– Samvittighetsfulle mennesker

Kavli jobbet i mange år med ortopedi på flere sykehus, med behandling av sykdommer og skader i muskler og skjelett. Så fikk Kavli selv erfaring med langvarig utmattelse. Da han ble bedre, skiftet han beite. Mange pasienter kommer til ham for utredning og oppfølging av sammensatte tilstander.

– Mange av mine pasienter er iherdige, arbeidsomme og samvittighetsfulle mennesker, som av ulike grunner kan ha slitt seg ut. Mange er slitne av arbeidslivet, andre er preget av utfordringer i oppveksten sin. Årsakene til pasientenes plager er alltid sammensatte. Jeg har flere pasienter med omsorg for barn som sliter fysisk, psykisk eller sosialt, forteller Kavli.

– Faglige begrunnelser ligger bak alt jeg gjør for å få pasientene på rett spor igjen, fastholder han.

– Pasientene oppgir «Nav-stresset» som sin tyngste psykiske belastning. Dette trigger kraftige stressreaksjoner som forverrer pasientenes plager. Jeg har forsøkt å varsle om dette i media og i fagfora, sier Kavli.

FriFagbevegelse intervjuet nylig overlege i smertemedisin ved St. Olavs Hospital, Harald Sundby. Han uttalte at økonomisk usikkerhet kanskje er en av de aller verste triggerne for stressaktivering for folk med sammensatte tilstander. Dette øker symptomene deres, sa han.

Les også: 350.000 nordmenn går glipp av feriepenger

Nav Kontroll sendte forhåndsvarsel

I mai i år sendte Nav Kontroll Øst et «forhåndsvarsel» til Paul Kavli. FriFagbevegelse har lest en sladdet versjon av forhåndsvarselet. Der framkommer det at en rådgivende overlege i Nav gikk gjennom journalnotatene til et lite fåtall av Kavlis pasienter. Nav Kontroll sådde deretter tvil om Kavlis faglighet og anklaget ham for å legge til rette for «uberettiget utbetaling av trygdeytelser».

Nav Kontroll skrev at de vurderte å ta fram ham retten til å praktisere for trygdens regning.

Paul Kavli driver privat praksis, og får all sin inntekt fra pasientene direkte, bortsett fra når Nav ber ham om å skrive legeerklæringer. Da betaler Nav ham for det, og i hans tilfelle er det dette som betyr «å praktisere for trygdens regning». Erklæringene er en ubetydelig del av inntekten hans, forteller Kavli.

– Problemet er ikke økonomisk, men det kan skade mitt omdømme i Nav. Det kan i sin tur ramme pasientene, sier Kavli.

Les også: Alenepappa Rune har kjempa i ti år for å bli trodd. Nå beklager Nav

Nav: – Kan ikke kommentere

FriFagbevegelse spør Nav Kontroll om bakgrunnen for granskingen av Paul Kavli, og om anklagene mot ham.

Direktør i Nav Kontroll, Ole Johan Heir, svarer de ikke kan kommentere dette fordi Nav ennå ikke er ferdige med å behandle saken til Kavli.

Paul Kavli selv ønsker ikke å gå inn på detaljene i Nav Kontrolls anklager.

– Fordi jeg har taushetsplikt overfor mine pasienter, kan jeg ikke gå inn på detaljene i anklagene mot meg offentlig. Det er umulig for meg å forsvare meg offentlig uten å bryte taushetsplikten, sier Paul Kavli.

Les også: Nav har brukt godt over to år på å behandle AAP-saken til Irene (+)

– Fortvilelsen er enorm

Paul Kavli beskriver at det nesten dugger på vinduene «når disse pasientene uttrykker sin håpløshet og fortvilelse, som følge av behandlingen Nav gir dem».

Kavli ser mot de store vinduene på kontoret som vender til hagen, byen og fjorden lenger nede.

– Jeg fikk sjokk da jeg begynte å jobbe med disse pasientene, sier han.

Det handlet ikke primært om pasientene selv, men det han mener er svikten i samarbeidet med Nav-systemet som pasientene ofte er avhengige av.

– Fra januar 2018 tårnet det seg opp med innstrammingene i ordningen for arbeidsavklaringspenger. Det var første gangen jeg følte på avmakt selv som følge av jobben med disse pasientene, forteller legen.

Les også: Ny høring i Nav-saken

Mer fra Dagsavisen