Innenriks

Nattmat skaper mange unødvendige utrykninger

BRANN: Tørrkokte kjeler og svidde pizzaer er blitt en vane for brannvesenet i Oslo. Hele 231 ganger hittil i år har de vært nødt til å rykke ut fordi folk sovner fra kokkeleringen.

Verstingene i klassen for tørrkoking, som er overoppheting uten åpen flamme, er bydelene Sagene og St. Hanshaugen. Og det er som regel i helgen det skjer.

Hittil i år har det vært 37 flere tilfeller av tørrkok enn på samme tid i fjor.

40 prosent

I første og andre tertial 2014 er 40 prosent av boligbrannene i Oslo antatt å ha startet ved kjøkkenet, og flere av disse brannene har startet ved komfyren blant annet ved matlaging eller gjenstander som blir plassert på varme plater, skriver Brann- og redningsetaten i sin statistikk.

I 2013 var det 299 tilfeller av tørrkok i Oslo, som er 27 flere tørrkok enn i 2012.

- Vi skulle gjerne vært disse utrykningene foruten. Uansett er vi nødt til å rykke ut, og det setter i stand et apparat som kunne vært brukt til noe annet, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen til Dagsavisen.

Det er ikke bare på nattestid, når lysten etter en pizza melder seg etter en fuktig bytur, at brannvesenet må rykke ut.

- Det hender at folk rett og slett sovner fra grytene på dagtid også. Det er ikke alltid det er forbundet med rus, sier Folgerø Dalen.

- Heldigvis ender disse hendelsene som regel godt. men de kunne vært unngått. For oss er dette unødvendige utrykninger, sier han.

Et enkelt og rimelig hjelpemiddel for å hindre tørrkoking, er komfyrvarsler.

- En slik anordning ville løst mye, og ville kuttet situasjonen lenge før det kom til røyk eller åpne flammer. Dette ville redusert antall slike utrykninger betraktelig, sier han.

Mangler varsleutstyr

I de to første tertial (tredels år) er det registrert 299 bygningsbranner, hvorav 151 boligbranner. Det er flere enn for 1. og 2. tertial 2013 og 2012, da tallet var henholdsvis 275 og 233.

- Det som er litt skremmende, er at i 21 prosent av boligbrannene manglet det varslingsutstyr, som røykvarsler. Det å stole på sin egen nese og tro at man våkner, er å spille russisk rulett med seg og familien. Også overfor forsikringsselskapet betyr det trøbbel, sier branninspektøren.

- De gangene vi har konfrontert folk med at de mangler dette, er de rimelig spake. Og jeg tror ikke disse mangler varslingsutstyr i ettertid, sier han.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen