Statsminister Erna Solberg (H) var raskt ute med å gratulere Jens Stoltenberg med jobben som generalsekretær i NATO fredag. FOTO: PER LØCHEN/NTB SCANPIX

– NATO får sterk og samlende leder

NY NATO-SJEF: Regjeringen ser fram til å samarbeide tett med NATOs nye toppsjef Jens Stoltenberg, sier statsminister Erna Solberg (H).

Hun var raskt ute med å gratulere Stoltenberg med toppjobben.

– Med ham får NATO en sterk og samlende generalsekretær. Det er et stort og ansvarsfullt oppdrag Stoltenberg har fått i dag. Jeg er trygg på at han vil utføre denne oppgaven til beste for alle NATO-land. Regjeringen ser fram til å samarbeide tett med ham i den nye rollen, sier Solberg.

Hun understreker at samarbeidet med Norges allierte i NATO er den fremste garantien for norsk sikkerhet. 

– NATO har gjennom sin lange historie bevist sin verdi som forsvarsallianse og sikkerhetspolitisk ankerfeste for Norge. Det er positivt for Norge å ha en generalsekretær i NATO som har god kunnskap om utfordringene i Norges nærområder. Dette er spesielt viktig med dagens situasjon, hvor vi må sikre stabilitet og sikkerhet i Europa, sier statsministeren.

At Stoltenberg fikk jobben, ble endelig klart fredag ettermiddag.

– NATO er en ubestridt suksess. Samtidig må vi arbeide sammen for å modernisere alliansen og opprettholde medlemslandenes samlede forsvarsevne. Norge er et av landene som har satset betydelig på NATO, og vårt engasjement sender et tydelig signal om vår vilje til å investere i vårt kollektive forsvar, sier Solberg.

Statsminister Solberg sier også at hun kommer til savne Jens Stoltenberg når han forlater Stortinget til fordel for jobben som ny generalsekretær i NATO.

– Jens Stoltenberg er en av våre ledende politikere. Han har vært en fremragende statsminister for Norge. Jeg kommer rett og slett til å savne Jens i norsk politikk, sa statsministeren på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

 

Støre: – NATO får den beste som er å oppdrive

En historisk begivenhet, var Jonas Gahr Støres karakteristikk av at Jens Stoltenberg ble utnevnt til ny generalsekretær i NATO fredag.

Da Støre talte på Oslo Arbeiderpartis årsmøte sa han at NATO får en klok og engasjert generalsekretær.

– NATO får det beste som er å oppdrive. Vi ønsker Jens alt godt for det arbeidet han går til, sa Støre.

Støre, som er favoritt til å overta som Ap-leder, fortsatte talen med å se framover.

– Det handler om å vinne valg, i Oslo i 2015 og i Norge i 2017. Vi har ikke styrt i Oslo siden 1997. Det er på tide med en forandring, slo Støre fast til jubel fra årsmøtet. (NTB)

 

– Vemodig for Ap

Jonas Gahr Støre sier NATO-utnevnelsen av Jens Stoltenberg er vemodig for Arbeiderpartiet (Ap), men noe Norge bør være stolte av.

– Det at han får dette store internasjonale oppdraget, og jeg mener NATO trenger den beste og det får de nå, det er noe vi skal være stolte av i Norge, sier Støre.

Støre sier det er en styrke for NATO at alliansen for første gang får en generalsekretær som har nordområdeerfaring og som «vet hvordan det er å ivareta og forvalte et naboskap» med tydelig referanse til Russland.

Støre er utpekt som den fremste kandidaten til å overta ledervervet i Ap etter Stoltenberg, men ville ikke kommentere hvordan partiet skal håndtere lederkabalen framover, da han møtte pressen utenfor sitt kontor på Stortinget fredag ettermiddag.

Støre hadde da deltatt i et hasteinnkalt sentralstyremøte via telefon.

– Det blir et nytt møte i sentralstyret og landsstyremøtet på mandag hvor det blir en grundig diskusjon om dette. Det er det enighet om, sier Stoltenberg.

Det er ventet at Jonas Gahr Støre blir innstilt som ny leder og valgt på et ekstraordinært landsmøte, kanskje allerede før sommeren.

Stemningen i partiet synes å gå i retning av å utsette øvrige valg til ulike tillitsverv til det ordinære landsmøtet som finner sted neste år. Det innebærer i så fall at Helga Pedersen fortsetter som nestleder, i første omgang ut valgperioden som da utløper. (NTB)

 

KrF: Viktig for nordlig dimensjon i NATO

Jens Stoltenberg vil med sin erfaring kunne gjøre en flott jobb i NATO, mener Kristelig Folkepartis fungerende partileder Dagrun Eriksen.

– Vi i KrF vil gratulere Jens Stoltenberg med jobben som ny generalsekretær i NATO. Han er en av landets mest erfarne politikere og vil med sin bakgrunn og sine erfaringer kunne gjøre en flott jobb i NATO, sier hun.

Utnevnelsen av Stoltenberg ble formelt bekreftet fredag ettermiddag etter et møte mellom de 28 NATO-ambassadørene.

– Det er viktig for den nordlige dimensjonen i NATO at en fra de nordiske landene har denne jobben. Nå når NATO skal konsentrere virksomheten om kjerneområdene fremover, håper vi alliansen med Stoltenberg som generalsekretær vil vie stor oppmerksomhet om nordområdene, understreker Eriksen. (NTB)