Innenriks

- NATO er historiens mest 
vellykkede allianse

NATO: - NATO er helt grunnleggende for medlemslandenes sikkerhet, fastslår Jens Stoltenberg som nybakt generalsekretær for alliansen.

- Jeg takker for støtten og arbeidet som er nedlagt for at jeg skulle bli ny generalsekretær, sa Jens Stoltenberg til et samlet internasjonalt pressekorps i går ettermiddag.

I over ei uke er det blitt spekulert opp og ned i pressen om framtida til Norges tidligere statsminister. Men i går ble det endelig klart: Jens Stoltenberg tar over jobben som NATOs generalsekretær 1. oktober. Han blir dermed nordmannen med det tyngste internasjonale vervet siden Trygve Lie ble valgt som FNs generalsekretær i 1946.

Selv kaller hovedpersonen NATO for «historiens mest vellykkede allianse».

- Det stilles med jevne mellomrom spørsmål om betydningen og relevansen til NATO etter den kalde krigens slutt. Men jeg tror det som nå skjer i Ukraina, det som skjer på Krim, bare minner oss om hvor viktig NATO er, at vi trenger NATO som en sterk allianse, sier Stoltenberg.

Se også: Jens Stoltenbergs vei til NATO-toppsjef

Siden januar

Med støtte fra verdens mektigste ledere, som Barack Obama, David Cameron og Angela Merkel var det egentlig aldri noe spørsmål om Stoltenberg kom til å få jobben eller ikke. Selv sier han at den første henvendelsen om jobben kom allerede i januar i år. Det var tyskerne og amerikanerne som først ønsket seg den tidligere statsministeren.

- Utover vinteren ble det klart at jeg hadde bred og samlet støtte. Og da gjorde jeg det klart at det var en stilling jeg kunne påta meg, forteller Stoltenberg ifølge NTB.

Kritiserte Russland

Stoltenberg benyttet anledningen til å trekke inn Russland og situasjonen på Krim-halvøya, da han under pressekonferansen fikk spørsmål om hvorfor han ville ha jobben som generalsekretær.

- Jeg opplever det som usedvanlig viktig å få bidra til fred og stabilitet i vår verdensdel. Vi er på en brutal måte minnet på at landenes uavhengighet, suverenitet, grensenes ukrenkelighet, fred og stabilitet ikke er noen selvfølgelighet, fortalte han med klar henvisning til russernes annektering.

Han ville likevel ikke røpe hva han mener NATO bør gjøre overfor Russland framover.

- Jeg mener det er et viktig prinsipp at NATO kun har én generalsekretær av gangen, derfor vil jeg ikke være for spesifikk i mine uttalelser før jeg tiltrer. Men jeg støtter de tiltak som NATO har gjort så langt, og jeg mener alliansen med dette nok en gang har vist sin relevans, sier han.

Det han likevel kunne fastslå var at så lenge det finnes atomvåpen i verden, kom det til å forbli en del av NATOs strategi. - Kjernevåpen er en del av NATOs strategi. Jeg var med på å vedta den på toppmøtet i Lisboa i 2010, og der var nettopp diskusjonene rundt kjernevåpen en viktig del av det vi kalte det strategiske konseptet, sier Stoltenberg ifølge NTB.

Les også: Endelig hjemme

Taus Støre

Beskjeden om at de mister partilederen sin til NATO, ble mottatt med vemod i Arbeiderpartiet. Jonas Gahr Støre mener forsvarsalliansen nå har fått den beste lederen de kunne håpet på.

- NATO trenger den beste, og det får de. Det blir en styrke for NATO, men jeg kommer til å savne ham og vårt nære samarbeid, sier han til Aftenposten.

At den tidligere utenriks- og helseministeren vil ta over lederstolen etter Stoltenberg virker hevet over enhver tvil. Selv er Støre taus om vervet.

- Det er viktig at Ap tar ting i riktig rekkefølge. Hva jeg tenker om det, skal jeg grunne nøye på og svare valgkomiteen dersom jeg blir spurt. Jeg er helt sikker på at Ap finner en god løsning på dette, sier han til VG.

Ap-nestleder Helga Pedersen fikk på pressekonferansen spørsmål om hun er innstilt på å fortsette i vervet fram til det ordinære landsmøtet i 2015, noe hun gikk langt i å bekrefte.

- Jeg er valgt som nestleder fram til 2015, sa hun.

Spørsmålet om hun selv er å betrakte som kandidat til ledervervet, avviste hun å besvare.

Aps partisekretær Raymond Johansen ville i går ikke si så mye om prosessen som nå ligger foran partiet.

- Nå skal vi gjøre dette på en skikkelig og ryddig måte ved at vi innkaller sentralstyret og landsstyret. Det er bare de som har fullmakt til å bestemme hva som blir veien videre, sier han.

Det mest sannsynlige framstår i øyeblikket å være at landsstyret innkaller til ekstraordinært landsmøte. Partiets høyeste beslutningsorgan vil trolig møtes allerede før sommeren.

Fikk hjelp

Den nå nybakte generalsekretæren delte scenen på pressekonferansen med statsminister Erna Solberg (H). Hun var sterkt delaktig i at Stoltenberg fikk vervet som NATO-toppsjef, og tonen mellom de tidligere rivalene var oppsiktsvekkende god.

- Jens Stoltenberg er en av våre ledende politikere. Han har vært en fremragende statsminister for Norge. Jeg kommer rett og slett til å savne Jens i norsk politikk, sa Solberg ifølge NTB. Hun bekreftet at både hun selv og utenriksminister Børge Brende (H) har brukt alle sine kontaktnettverk for å få den tidligere Ap-lederen valgt - noe Stoltenberg selv trakk fram.

- Jeg har aldri deltatt i en valgkamp der jeg har gjort så lite selv, la Stoltenberg lattermildt til.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen