Innenriks

Nathan (7) sendes ut

Nathan har gått i 17. mai-tog siden han var to år. I år vil norske myndigheter kaste ham ut av landet, og det dagen før nasjonaldagen.

- Han hadde håp om at vi skulle få bli, fordi de skulle se på saken vår på nytt. Det er vanskelig å forklare, han er bare en liten gutt. Han er veldig lei seg nå, sier Nathans far, Asfaw Eshete, til Dagsavisen.

Sju år gamle Nathan Eshete og hans familie har fått endelig avslag på asylsøknaden og må ut av Norge 16. mai.

Den etiopiske familien fikk i midten av mars beskjed om at saken deres ville bli behandlet på nytt av Utlendingsnemnda (UNE). For tre dager siden kom kontrabeskjeden: Familien må ut.

Vil ikke flytte

Eshete forteller at det er umulig for sønnen, som er født i Norge, å forstå hvorfor han skal sendes til Etiopia - et land sjuåringen aldri har vært i.

- Han spør meg hvorfor han må reise til Etiopia: «Jeg har aldri vært der, jeg har venner på skolen her», sier faren.

Nathan Eshete er kanskje det mest kjente av de 450 papirløse barna i Norge som har bodd på asylmottak i flere år. Dagsavisen har flere ganger skrevet om familiens kamp for å få bli i Norge. Siden Nathan var to år gammel har han deltatt i 17. mai-toget, nå vil myndighetene kaste førsteklassingen ut av landet - og det skal skje dagen før nasjonaldagen. Gutten som snakker kav bergensk, og som aldri har vært utenfor Norge, skal nå ikke lenger få bli.

Født i Norge

- Han spør hvorfor han skal kastes ut når han er norsk, har venner her og ikke aner noen ting om Etiopia, sier faren.

I Ytre Arna vekker avslaget harme. Nabokona og moren til Nathans bestevenn, Aina Heldal Bøe, forteller at familiens støttegruppe er veldig skuffet og fortvilet.

- Siden de fikk utsatt iverksettelsen av returen håpet vi at det skulle gjøre en ny og grundig vurdering, og vente på stortingsmeldingen som kommer før sommeren, sier hun.

I stortingsmeldingen «Barn på flukt» vil regjeringen legge føringer for norsk innvandringspolitikk. I dag sier loven at barnets beste skal vektlegges, men innvandringsregulerende hensyn kan vektlegges.

- UNE mener han ikke har sterk nok tilknytning til Norge. De mener innvandringsregulerende hensyn må veie tyngst. Men han er jo født her, har gått i barnehage og går nå i førsteklasse. Det går ikke an å ha sterkere tilknytning, mener Heldal Bøe.

Ber regjeringen vente

Rådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas), Jon Ole Martinsen, er skuffet over den beslutningen - både begrunnelsen og tidspunktet.

- Man bør stille disse sakene i bero fram til det kommer justeringer fra lovgivers side i Stortingsmeldingen før det blir fattet vedtak. Vi mener vurderingene som ligger til grunn ikke samsvarer med virkeligheten, sier han.

Ap-leder skuffet

Leder for Ap i Bergen, Marte Mjøs Persen, er svært skuffet over UNEs vedtak, og vil umiddelbart ta dette opp med sin egen regjering.

- Jeg er veldig skuffet over at UNE ikke har tatt signalene om å stille sakene i bero fram til stortingsmeldingen kommer, sier Mjøs Persen til Bergens Tidende.

Regjeringen kan ikke gripe inn i enkeltsaker, men Persen mener at sakene til alle de 450 barna som har bodd lenger enn tre år på asylmottak, må stilles i bero i påvente av stortingsmeldingen «Barn på flukt».

Mer fra Dagsavisen