Innenriks

Når kommer godsakene, Siv?

Skal Frp beholde ordførerkjeder, må det bli mindre Segway og mer penger i kommunekassa, ber Frp-grasrota.

Av Sofie Prestegård og Marie Melgård

– De fleste kommuner er fattige som noen lus. Jeg har klart å ha overskudd de fire årene jeg har vært ordfører, men nå bærer det sakte mot den gale siden, sier Frp-ordfører i Vardø, Lasse Haughom.

Norske kommuner ligger an til å få 1,9 milliarder kroner mindre i skatteinntekter enn anslått i statsbudsjettet.

Nå roper Frp-grasrota om at deres finansminister, Siv Jensen, må bla opp for å kompensere for kommunenes sviktende skatteinntekter.

Kompensering

– Jeg vil heller få kompensert skattesvikten, enn å kutte formuesskatten. I Alta kommune, der jeg er varaordfører, ser skattesvikten ut til å bli på 11 millioner kroner, sier fylkesleder i Finnmark Frp, Ronny Berg.

Også fylkesleder Frank Willy Djuvik i Sogn og Fjordane Frp håper at kommunen får kompensasjon:

– Det er i kommunene tjenestetilbudet til innbyggerne ligger. Så det blir spennende å se hva som kommer i revidert budsjett.

Godbiter

Anders Kylland, varaordfører i Arendal og fylkesleder i Aust-Agder, håper på gladnyheter i revidert nasjonalbudsjett, som kommer 12. mai:

– Det vil gjøre det lettere for oss som stiller til valg å faktisk stille. Men det må være noe som er målrettet inn mot kommunens kjerneoppgaver. Det holder ikke bare å bare pøse på med penger. Får kommunene mer, brukes det opp på den daglige driften. Det må følges opp over flere år, sier han og viser til eksempel fra de rødgrønnes første år i regjering:

– De ga ekstra mye til kommunene, og da giret kommunene opp sine driftsbudsjetter. Smellen kom året etter da det ikke ble fulgt opp, sier Kylland.

På Vestlandet er man bekymret for framdriften for ferjefri E39:

– Her trengs det mer penger. Det er viktigere enn å ta en kamp for søndagsåpne butikker. Det er unødvendig. Dagens ordning fungerer, sier ordfører Einar Øien i Midsund.

Mer enn Segway

Frp-ordfører i Sveio, Ruth Eriksen, er bekymret for hvordan hun skal opprettholde en sunn kommuneøkonomi når kommunene får mer ansvar for velferdstilbudet, samtidig som man overtar flere oppgaver fra staten uten at pengene følger etter. Sveio kommune mangler allerede rundt 2 millioner i skatteinntekter.

– Det er krevende for lokalpolitikerne når partiet sitter i regjering. Vi blir fort stilt til veggs for det regjeringen gjør sentralt, sier Eriksen.

Haughom i Vardø sier dette er grunnen til at han kaster inn håndkleet:

– I denne situasjonen står vi og blir truet med å bli slått sammen med nabokommunen om vi ikke blir en såkalt «robust kommune». Dette er hvorfor jeg ikke tar gjenvalg, sier Haughom.

Eriksen i Sveio har likevel store ambisjoner på vegne av partiet. Men da trengs det valgflesk.

– Det er utrolig viktig at vi får noen gladsaker å ta med oss inn i valgkampen – noe litt mer enn Segway, sier Eriksen.

Asfalt-hyllest til Solvik-Olsen

Ordfører Terje Søviknes fra Frps utstillingsvindu Os kommune tar i dag opp ordførenes skattebekymring på landsmøte.

– Kommunene taper 1,9 milliarder kroner. Det er mye penger. Hvis ikke dette, eller deler av det, blir kompensert, så vil det føre til kutt i barnehage, skole og eldreomsorg. Det er kritisk, sier Søviknes til NTB.

Han har landets øvrige Frp-ordførere i ryggen når han lørdag inntar talerstolen på landsmøtet for å be finansministeren om kompensasjon i revidert budsjett.

Utover dette, har Søviknes lite å utsette på det regjeringen leverer.

– Ketil Solvik-Olsen har overoppfylt på samferdsel. Også på eldreomsorg vil Frps seirer bli tydeligere utover i 2015, sier Søviknes, som har ledet arbeidet med partiets lokalpolitiske plattform.

Han mener Frp vil ha nok av vinnersaker å vise til ved høstens kommunevalg.

– Frp-kommunen skal bedre innholdet i skolen, og ikke presse inn nye reformer som heldagsskole. Så skal vi ha fokus på vedlikehold av skoler og andre offentlige bygg. Så skal en Frp-kommune være en ja-kommune, i bygg og plan-saker.

Mer fra Dagsavisen