Nå skal regjeringen sørge for enda færre aborter

Siden 2014 har antallet aborter sunket med 17 prosent. Nå legger regjeringen frem en ny handlingsplan som skal få ned antallet med enda en tredel. Olaug Bollestad (KrF) sier hun er fornøyd.

Målet om å redusere antallet aborter var inkludert i Granavolden-plattformen, lagt fram av regjeringen med Høyre, Frp, Venstre og KrF 17. januar 2019.

Les også: Disse yrkesgruppene er mist og mest fornøyde med jobben sin

– God helsepolitikk

Dette skal oppnås ved å styrke befolkningens kunnskap om prevensjon, særlig blant unge, og gjøre prevensjon mer tilgjengelig, ifølge handlingsplanen.

– Å redusere antall uønskede graviditeter er god helsepolitikk. Det er ingen tvil om at KrF har sikret at det prioriteres ressurser til dette arbeidet, sier partiets nestleder Olaug Bollestad i en pressemelding.

Les også: Det litt corny bildet av Høie, er en parade i seg selv

Historisk lave tall

Antallet aborter er allerede historisk lavt. I 2019 ble det utført 11.726 aborter, tilsvarende 9,7 av 1.000 kvinner. Dette er allerede en nedgang på 17 prosent siden 2014 og første gang antallet har vært lavere enn 10 av 1.000 kvinner.

Blant annet skal aldersgrensen for subsidiering av langtidsvirkende prevensjon, som p-stav og spiral, gradvis utvides til 24 år. Helsestasjonene og skolehelsetjenestene skal i større grad gi mer tilpasset informasjon og kvinner som føder, har fått høyere engangsstøtte.

PS! Du leser nå en åpen artikkel fra Dagsavisen. For å få tilgang til alt innhold, se våre abonnementstilbud her.