Innenriks

Nå skal de grilles av Stortinget

Hvem har ansvaret for at Grubbegata ikke ble stengt? Dette og en rekke andre spørsmål vil Stortinget ha svar på.

- Noe av formålet er å ta tak i ansvarspulveriseringen som forklaringene i 22. juli-rapporten bærer preg av, sier saksordfører Geir Bekkevold (KrF) til Dagsavisen.

I dag starter høringene i kontroll- og konstitusjonskomiteen om hva som gikk galt før og under terrorangrepet 22. juli 2011, og om hvordan regjeringen har fulgt opp anbefalingene fra 22. juli-kommisjonen.

Høringene åpner med Alexandra Bech Gjørv, som ledet 22. juli-kommisjonen, og avsluttes 26. november med statsminister Jens Stoltenberg.

Fem personer i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli skal delta i høringen i dag.

- Det setter vi veldig pris på. Det sier noe om at de ønsker å høre oss, og at de mener vår stemme er viktig, sier leder Trond Henry Blattmann til NTB.

Han sier de viktigste temaene for støttegruppen vil være læringspunkter knyttet til politiets håndtering av angrepene, samt den psykososiale oppfølgingen av de berørte i etterkant. Støttegruppen vil også ta opp utfordringer som de ansatte i departementene opplever i etterkant av terrorbomben.

Ubesvarte spørsmål

Omfattende dokumentasjon i 22. juli-rapporten til tross, Bekkevold mener mange spørsmål fremdeles står ubesvart.

- Når man leser redegjørelsene ser det ut som at man er veldig opptatt av å skylde på hverandre. Vi må trenge dypere ned og se på hvem som har hatt ansvaret, og hvordan det er blitt håndtert, hvis vi skal lære noe av dette, sier Bekkevold.

Stengningen av Grubbegata blir et av temaene som komiteen ønsker ytterligere belyst.

- Der har vi også invitert Oslo kommune for å få det enda klarere for oss hvorfor ting tok så lang tid.

Bekkevold sier at han også forventer klare svar fra justisminister Grete Faremo (Ap). Han viser til at komiteen har sendt Faremo flere spørsmål som hun ikke har svart på.

- Hun henviser enten til en kommende stortingsmelding eller til 22. juli-kommisjonen. Men det er statsministerens og justisministerens redegjørelser om regjeringens oppfølging vi har til behandling, ikke 22. juli-kommisjonen. Den ligger der som et bakteppe, sier Bekkevold.

Også tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) er blitt innkalt.

- Det skyldes ikke minst at sårbarhetsutvalget, som Kåre Willoch ledet, la fram sin rapport i 1999. Det vil være interessant å få vite hvordan den forrige regjeringen fulgte opp den.

Sannheten skal fram

Aps Martin Kolberg understreker at Ap vil ha sannheten fram og at det ikke skal bli noe grunnlag for opposisjonen til å mistenke de rødgrønnes representanter i komiteen for å skjerme «sine» statsråder.

- Masse må sorteres vekk, og vi må holde blikket på det overordnede. Detaljer blir bare interessante hvis de bekrefter eller avkrefter et hovedfunn, sier Kolberg til NTB.

Bekkevold avviser at opposisjonen kommer til å prøve seg på partipolitisk spill under høringene.

- Hvis noen prøver å slå politisk mynt på dette, kan det fort slå tilbake på dem. En hendelse som dette, som rammet en hel nasjon, krever at vi finner de rette svarene for at vi kan lære og komme oss videre, sier Bekkevold.

Mer fra Dagsavisen