Ved kommunevalget 2011 var Libe Rieber-Mohn byrådslederkandidat. Selv om Oslo Ap da gjorde sitt beste valg på 28 år, holdt det ikke til å vinne makten i hovedstaden. Nå er spørsmålet om hun prøver igjen. FOTO: FARTEIN RUDJORD

Nå må 
Rieber-Mohn svare

SKJEBNEDAG: I morgen må Libe Rieber-Mohn (Ap) svare nominasjonskomiteen om hun vil ta opp kampen om å bli Oslo Aps byrådslederkandidat eller ikke.

I Oslo Arbeiderparti venter mange på et tydelig svar fra partisekretær i Arbeiderpartiet Raymond Johansen. Vil han stille som byrådslederkandidat i Oslo eller ikke? Men først og fremst ligger ballen nå hos varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap). Førstekandidaten fra forrige lokalvalg fikk denne uka en formell henvendelse fra nominasjonskomitéen med spørsmål om hun ønsker å stille til valg igjen. Fristen er i morgen, 5. september, opplyser kilder til Dagsavisen.

 

Maktkamp

Lokalvalget 2015 er det avgjørende for Ap å vinne makten i flere byer. I dag styrer de kun i Ap-bastionen Trondheim. I Norges ti største byer har de bare makten i fire. Partisekretær Raymond Johansen har tidligere slått fast i Dagsavisen at å vinne tilbake hovedstaden, etter nesten 20 år med borgerlig styre, er spesielt viktig. Å male flere byer røde ses også som avgjørende for å gjøre det bra nasjonalt. Derfor la Johansen fram strategien for lokalvalget 2015 og stortingsvalget 2017 samtidig.

Nå er han selv ønsket av mange i Oslo Ap som byrådslederkandidat. Lederne i både AUF i Oslo og Oslo Arbeidersamfunn har tidligere gått ut i Dagsavisen og gjort det klart at de ønsker Johansen som byrådslederkandidat. Oslo Arbeidersamfunn er det største lokallaget i Oslo Ap. Oslo AUF utgjør med sine 2.000 medlemmer en fjerdedel av nominasjonsmøte som i november tar endelig stilling til hvem fylkeslaget setter på topp. Den intense nominasjonsprosessen startet for fullt denne uka.

 

Les også: Enstemmig bak Raymond

 

Frist fredag

Tirsdag klokken 21.00 møttes nominasjonskomiteen i Oslo Ap for første gang. Møtet denne kvelden var kort, og formålet var å få i gang den offisielle prosessen i fylkespartiet.

Etter møtet ble det sendt ut to brev fra komiteen. Det ene brevet gikk til tidligere kandidater med spørsmål om de fortsatt vil stille på valglisten. Det andre brevet til alle partimedlemmene, og her med spørsmål om innspill til navn til kandidater til listen. Lokallagene skal spesifisere hvem de ønsker som byrådslederkandidat og ordførerkandidat, og opplyse komiteen om dette allerede innen 19. september. Dermed er det ikke så rart at flere nå trommer med fingrene.

- Det forventes en relativt rask avklaring om hvem som stiller til valg og hvem som stiller til gjenvalg, sier leder Siri Fossheim i Romsås Ap.

Leder Elvis Chi Nwosu i Holmlia Ap håper Libe Rieber-Mohn ønsker å ta opp kampen om topplassen nok en gang.

- Oslo trenger en kvinne som Libe med mot og erfaring fra grasrota. Libe er dyktig og har gjort mye for Oslo Ap. Jeg stemte ikke for Libe sist gang, men jeg er fornøyd med hennes innsats for byen. Hun er også blitt kjent blant mange, og er godt likt i de fleste miljøer, sier lederen i Holmlia Ap.

 

Les også: Vil ha Raymond bak rattet

 

Tause

I går ønsket ikke Libe Rieber-Mohn å uttale seg om nominasjonsprosessen. Hennes rådgiver, Edina Ringdal, sier Rieber-Mohn først vil kommentere etter at hun har snakket med nominasjonskomiteen.

Raymond Johansen har følgende å si om saken: - Som partisekretær har jeg stor respekt for at nominasjonskomiteene rundt om i landet nå må få rom til å gjøre jobben sin, uten at alt må avklares i pressen før det.

 

Omfattende prosessens

Etter at tidligere kandidater og partimedlemmene kommer med sine svar nå i september, vil nominasjonskomiteen gjøre et arbeid i forkant av en uravstemning.

- Vi legger opp til en intens, omfattende og åpen prosess. Vi har en frist i november, samtidig skal vi holde en uravstemning, så det vil bli krevende for både nominasjonskomiteen og for medlemmene fordi det er en omfattende og intens prosess, sier Signe Horn, leder av nominasjonskomiteen.

Etter det Dagsavisen forstår har nominasjonsprosessen i Vestfold Ap i forkant av stortingsvalget i fjor, vært til inspirasjon for Oslo Ap. Etter at tidligere kandidater og medlemmene fikk sagt sitt, sendte nominasjonskomiteen i Vestfold ut forslag til navn i alfabetisk rekkefølge. Medlemmene skulle rangere kandidatene i nummerert rekkefølge og kunne rangere eller foreslå seks navn. Nominasjonskomiteen offentliggjorde deretter resultatet av avstemmingen, og sendte ut en foreløpig liste til kommunepartiene for organisasjonsmessig behandling. Etter at kommunepartiene ga sine svar, sendte nominasjonskomiteen ut en endelig liste som ble stemt over på et nominasjonsmøte. I Oslo Ap finner dette sted i slutten av november.

samfunn@dagsavisen.no