Innenriks

- Nå kommer Listhaug-lista

PR OG POLITIKK: Det at statssekretær i Finansdepartementet, Jon Gunnar Pedersen (H), offentliggjør sin kundeliste, legger press på de andre i regjeringens hemmelighold, mener opposisjonen.

Julie Brodtkorb (H), statssekretær ved Statsministerens kontor, har offentliggjort en sladdet versjon av sin kundeliste til Dagbladet. Den viser at hun i JKL hadde Ruter og Innovasjon Norge som kunder. Det kommer også fram at hun har gitt listen etter hukommelsen fordi hun selv ikke har hatt tilgang til listene via JKL, hvor hun har vært administrativ direktør.

- Nå setter de inn giret

Leder av finanskomiteen, Hans Olav Syversen (KrF), synes det er svært positivt at Jon Gunnar Pedersen nå offentliggjør sin kundeliste. Han mener dette viser at det er mulig også for statssekretærene Julie Brodtkorb (H) og Cecilie Brein-Karlsen (Frp) samt statsråd Sylvi Listhaug (Frp) å legge fram sine kundelister.

- Jeg tror denne offentliggjøringen bidrar til at de andre setter inn et ekstra gir, sier Syversen.

Bård Vegar Solhjell (SV) mener Pedersen går foran med et godt eksempel. Han har sendt brev til Erna Solberg om de hemmelige kundelistene som nå blir behandlet av lovavdelingen i Justisdepartementet.

- Jeg regner med at vi får Listhaug-lista offentliggjort også. Dette viser at de har skjønt at de må forholde seg til saken. Når jeg ser på lista er det åpenbart at det er situasjoner der Pedersen kommer til å be om en habilitetsvurdering. Det har jeg full tillit til at han og departementet vil håndtere på en god måte. Den viser også at det ikke er behov for at Pedersen skal ha et generelt saksforbud. Åpenheten har altså bidratt til oppklaring og avmystifisering, sier han.

Solhjell mener det fortsatt er behov for en ny lov for å hindre lignende problematikk i framtida.

- Vi må sikre at åpenhet blir regelen i framtida. Slik det er nå har Sylvi Listhaug måttet be First House om offentliggjøring. Vi må gjøre det klart at det er Stortinget og regjeringen som bestemmer over denne åpenheten, sier han.

- Ikke lovbestemt taushet

Finansdepartementet peker på at Pedersens kunderelasjoner var kjent for mange, og at taushetsplikt i lov da ikke gjelder.

- Det framgår av listen at dette er forhold hvor Pedersen har holdt foredrag, deltatt på strategisamlinger eller lignende. Dette må regnes som kjent, sier kommunikasjonsdirektør Runar Malkenes.

Professor i rettsvitenskap Erik Magnus Boe, peker på Pedersen og de andre i regjeringen som har hemmelige kundelister.

- Hovedforskjellen med hensyn til offentlighet om statssekretærens og statsrådens kundelister, er at statssekretær Pedersen hadde en jobb som var omfattet av en lovbestemt taushetsplikt i finansbransjen. Det er ingen slik lovbestemt taushetsplikt i kommunikasjonsbransjen, sier Boe.

Medlem av kontrollkomiteen, Abid Raja (V), mener det ikke er behov for å presse Listhaug til å offentliggjøre sin kundeliste.

- Ballen ligger hos First House. Listhaug har en kontraktsforpliktelse, og jeg ser ikke behov for å utfordre den taushetsplikten hun er bundet av ved kontrakt så lenge vi ikke har en kontrollsak. Jeg oppfatter at vi i kontrollkomiteen vil få tilgang med løfte om fortrolighet, hvis vi har behov.

- Kan gamble

Han mener videre at sakene ikke er sammenlignbare.

- Pedersen er en selvgående privat aktør. Det er tre alternative svar på hvorfor hans liste nå offentliggjøres. Enten har han ikke hatt taushetskontrakt med disse kundene, eller så har han skaffet seg fritak, eventuelt har han valgt å gamble og tenker at sjansen for at han blir saksøkt er minimal. Det kan ikke Listhaug som statsråd gjøre. Hun må spille etter boka, sier Raja.

Jon Gunnar Pedersen var ikke tilgjengelig for kommentar til denne saken i går.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Hemmeligholder i Norge, men er åpne i EU

First House sa onsdag nei til å offentliggjøre kundelistene til landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp). Men i EU er listene til First House offentlig tilgjengelige.

Årsaken er at selskapet er nødt til å være åpent om sine kundeforhold i EU for å få innpass for sine lobbyister i EU-systemet, skriver Aftenposten.

Ifølge EUs lobbyregister er Rederiforbundet en av kundene til PR-byrået. Og forbundet har ikke noe imot at dette er offentlig.

– Hemmelige kundelister er ikke viktig for oss i det hele tatt, sier direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i Norges Rederiforbund, Harald Solberg, som ikke er negativ til et slikt lobbyregister i Norge.

– For vår del kan det godt innføres et lobbyregister, sier han.

First House i Norge har avslått å gi innsyn i Sylvi Listhaugs kundelister under henvisning til at listene er av «konkurransemessig betydning». Selskapet tror at det vil kunne skade selskapet om navnene på listen ble offentlige. Men bare i Norge.

– Det blir den komplette parodi at disse opplysningene er hemmelige i Norge, men tilgjengelig på en nettside i EU, sier Venstres Abid Q. Raja.

Venstre har fremmet et forslag om å innføre et norsk lobbyregister, mens de rødgrønne partiene ønsker å lage en ny lov som skal sikre at nye regjeringsmedlemmer må vise fram sin kundeportefølje hvis Stortinget ber om det. (NTB)

Pedersens kunder:

Listen inneholder opp mot 60 kunder. 5 kunder er hemmelige på grunn av Pedersens forpliktelser i hensyn til verdipapirhandelloven.

Blant kundene er:

Statoil

Oslo Børs

Det Norske Veritas

Det norske oljeselskap

Olje- og energidepartementet

Statkraft

Utenriksdepartementet

Schibsted

Statens finansfond

Samferdselsdepartementet

Nærings- og handelsdepartementet

NorgesGruppen

Marine Harvest

Landbruks- og matdepartementet

Kommunal- og regional­departementet

KLP

Kilde: Regjeringen.no

Mer fra Dagsavisen