Innenriks

Nå kommer Jensens milliardkommisjon

PRODUKTIVITET: Finansminister Siv Jensen (Frp) lanserer om få dager regjeringens produktivitetskommisjon. Dens arbeid skal utløse milliardbeløp, varsler hun.

– Det ligger milliarder av kroner å hente i økt produktivitet. Hvor mye er vanskelig å si, og det er jo ikke snakk om milliardbeløp over natten, selvfølgelig. Men utslagene blir veldig store om vi gjør noe, sier Jensen til NTB.

I plattformen som Høyre og Fremskrittspartiet forhandlet seg fram til på Sundvollen i oktober, ble det varslet at regjeringen ville sette ned en kommisjon som skal komme med råd om hvordan produktivitetsveksten kan økes.

– Den kommer nå. Utvalgets sammensetning og mandat kommer om få dager. Det blir et utvalg som skal jobbe i det offentlige rom og løpende komme med råd og anbefalinger til regjeringen, sier Jensen.

Gratis kollektivtransport

Utgangspunktet er bekymring over svak produktivitetsutvikling de siste årene.

– Det handler om å styre bruken av skattekronene og sikre velferdsstaten. I fremtiden er det veksten i fastlandsøkonomien som blir avgjørende, sier Jensen.

Hun sier regjeringen har latt seg inspirere av den danske produktivitetskommisjonen, som i sin første rapport anslo at dersom Danmark hadde hatt tilsvarende vekst i produktiviteten som Sverige i årene 1996 til 2011, ville det kunnet utløst midler tilsvarende gratis kollektivtransport eller bygging av nye supersykehus hvert år.

Boligforenkling

Da finansministeren fredag møtte representanter fra eiendomsbransjen som var samlet til faglig seminar på Norefjell, fikk hun god mottakelse for regjeringens mange forslag til forenklinger i plan- og byggesaker. Det handler om alt fra å redusere kravet om snusirkel for rullestol fra 150 cm til 130 cm, innføre kortere klagefrister og forenklet saksbehandling i en lang rekke tilfeller.

– Alt dette kan summeres opp til at vi fjerner myndighetsskapte begrensninger. Dette gjør det rimeligere å bygge nye boliger, og dermed gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet. Vi fjerner byråkrati som gjør nye boliger dyrere, sier Jensen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen