Norske fornøyelsesparker er viktige for den norske ferieturismen. Hvert år slippes store og små nyheter. I 2006 åpnet SpeedMonster i Tusenfryd. FOTO: LUCA KLEVE-RUUD

Nå går det enda mer rundt

Fornøyelsesparkene gir ferierende barnefamilier mer å velge mellom.

- Man kan ikke investere stort hvert år, men det er viktig å fornye seg, sier parkdirektør Bjørn Håvard Solli i Tusenfryd.

I likhet med turistmagneter som Hunderfossen Familiepark og Kristiansand Dyrepark satser parken på at sesongens nyheter skal lokke fram enda flere besøkende. Blant Tusenfryds nyvinninger for året er den familievennlige berg-og-dal-banen Western-expressen, som er plassert i cowboybyen Morgan Kane City.

 

Viktig turisme

Fornøyelsesparkene er viktige for turismen i Norge. Hoteller med parker i nærheten nyter godt av de ekstra gjestedøgnene som følger med parkturistene.

- Men fornøyelsesparkene har i liten grad utenlandske besøkende. De fleste land har sine egne parker, og barnefamilier er en liten kundegruppe for Norge som turistland, sier Mona Raa Ravndal, informasjons- og myndighetskontakt i Innovasjon Norge.

De norske parkene har samarbeidet om felles markedsføring i flere år, slik at de ikke skal utkonkurrere hverandre, forteller hun. Deres største konkurrent er folks tid, ifølge administrerende direktør Per Arnstein Aamot i Kristiansand Dyrepark.

- Slik vi ser det, dukker det opp stadig flere tilbud til vår målgruppe, sier Aamot.

 

Konkurranse

Konkurrentene i utlandet er først og fremst Tivoli i København og Liseberg i Göteborg, ifølge Ravndal.

Mange nordmenn på danmarksferie legger turen innom Legoland. Aller helst bør det være noe nytt i en fornøyelsespark hver gang en familie er på besøk, mener Jonas Søndergård, pressesjef i Legoland Billund. Legoland har de siste fem-seks årene hatt en sterk økning i strømmen av nordmenn.

I år åpner Legoland ifølge Søndergård den største nyheten i parkens historie, Polar Land.

- Hovedattraksjonen er verdens første berg-og-dalbane som kombinerer et fritt fall på fem meter med utsikt til parkens nyeste beboere: 17 levende pingviner, sier Søndergård.

(NTB tema)