Innenriks

Nå får Norge en blåblå regjering

NY REGJERING: Erna Solberg (H) fikk det ikke 
som hun ville. Hun blir statsminister, men ikke 
for en firepartiregjering.

- Dette er en historisk dag for norsk politikk, sa påtroppende statsminister Erna Solberg (H) da hun i går skrev under på en forpliktende samarbeidsavtale mellom de fire borgerlige partiene.

Høyre og Frp går videre til forhandlinger om en regjeringsplattform, og Norge får en historisk høyrevridd regjering. KrF og Venstre ville ikke gå videre etter sonderingene.

Høyre-leder Erna Solberg gikk til valg på å danne en flertallsregjering med fire partier. Sent i går kveld ble det klart at det ikke lyktes.

Etter to uker med forhandlinger banket de fire partilederne i bordet en samarbeidsavtale mellom KrF, Venstre, Høyre og Frp. De understreket i går at KrF og Venstre ikke er støttepartier for regjeringen.

Oljefritt Lofoten

De gjør det likevel mulig for Erna Solberg å danne en blåblå mindretallsregjering av Høyre og Frp.

- Dette er ikke en regjeringserklæring, men avklaringer på viktige saker. Det er den mest omfattende samarbeidserklæringen noen regjering har hatt med andre partier, sa Erna Solberg.

KrF og Venstre slo i fast at de har fått betydelig gjennomslag i avtalen: Asylbarna får amnesti, Lofoten og Vesterålen skal ikke konsekvensutredes for oljeboring i løpet av perioden, KrL-faget skal gjeninnføres og bioteknologiloven skal evalueres. Venstre lover også et kollektivløft

- Dette er ingen blankofullmakt til regjeringen, sier en KrF-kilde til Dagsavisen.

- De 5,6 prosent som stemte KrF har fått betydelig valuta for stemmene, sier Knut Arild Hareide.

Det de ikke sa var at avtalen også omfatter omstridt innstramming i asylpolitikken. Avtalen innebærer blant annet lukkede asylmottak og 24-års aldersgrense for familiegjenforening. Disse innstramningene skal ifølge sentrale kilder i KrF være en viktig grunn til at de ikke går i regjering. Frps innvandringspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen slo derimot fast at han var svært fornøyd med innstramningene.

Problemsaker i kø

Både KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande har gjentatte ganger slått fast at det var «svært usannsynlig» at de kunne gå i regjering med Frp.

Etter lange møter i går ettermiddag kom altså bekreftelsen på hvor vanskelig det var.

Det har vært en serie saker der de har stått mot hverandre underveis i sonderingene. Avstanden er stor både i innvandringspolitikken, miljøpolitikken, alkoholpolitikken, distrikts- og landbrukspolitikken. Det er den også i den økonomiske politikken. Sentrale kilder i KrF har overfor Dagsavisen slått fast at de ikke vil gå i samme fellen som under Bondevik II-regjeringen, der de ga Høyre forpliktelser på store skattekutt som gjorde handlingsrommet for sosiale reformer og andre gode saker lite.

Dragkamp til siste slutt

I flere saker skal det ha vært dragkamp til siste slutt.

- De viktigste avklaringene kom i dag, sa Frp-nestleder Per Sandberg til Dagsavisen på vei inn til partiets sentralstyremøte klokka 15.00 i går, samtidig som KrFs stortingsgruppe skulle avgjøre om de ville gå i regjering med Frp.

På spørsmål om en regjering uten KrF og Venstre ville skuffe ham svarte Per Sandberg noe ullent.

- Jeg har vært med i politikken så lenge at jeg ikke blir skuffet. Champagne drikker jeg heller ikke, svarte Frp-nestlederen.

Mens usikkerheten hele tida har rådet rundt sentrumspartienes regjeringsdeltakelse har situasjonen vært en helt annen for Frp. Siv Jensen og hennes nestledere har gått til sonderingene med et klart mål om at de skal i regjering. Enten det ble i en flertalls- eller en mindretallsregjering.

Mens KrF og Venstre har sagt det er «usannsynlig» at de vil regjere med Frp har Frp gjort det klart at de ikke ville støtte en regjering de ikke sitter i. Det har derfor ikke vært særlig spenning knyttet til om de ville gå inn sammen med Høyre.

- Uansett blir det en regjering, og vi er med, kunne leder i Buskerud Frp Morgan Langfeldt fornøyd slå fast allerede før sentralstyremøtet i Frp.

Fortsatt forhandlinger

Selv om Frp nå er klar for regjering er det mye som gjenstår. Det skal nå forhandles om en politisk plattform for regjeringen.

- Jeg er pragmatisk. Det er klart at når vi ligger på 16 prosent får vi ikke gjennom alt vi vil, erkjente Leirstein i går.

Vel vitende om at Frp skriver historie når de for første gang i løpet av sine 40 år går i regjering.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen