Nå er det ruske(n)vær!

Det lukter friskt av spirende blomster, trærne skyter knopper - og fjorårets søppel og hundebæsj titter fram der snøen lå. Er du dugnadsklar?

Like sikkert som at vinter avløses av vår, kommer dugnadssesongen. De kommende ukene skal over 200.000 Oslo-innbyggere i gang med det enorme arbeidet i hager, bakgårder, barnehager, skolegårder og nærmiljø som til sammen utgjør Rusken-aksjonen.

Blide barn med søppelposer på hendene plukker ufortrødent opp etter hundeeiere som «glemte pose» før snøen falt i fjor, og hele borettslag stiller opp på dugnad og kjører nabolagets avfall til gratis avlevering.

 

Engasjerer

- Oslo kommune bruker 200 millioner i året på å holde byen ren og pen. Når over 200.000 mennesker bidrar gratis i tillegg, er det klart kommunen sparer mye penger på dugnadsånden, sier Rusken-general Jan Hauger, som forteller at det bare på Grønmo ble levert over 400 tonn avfall i forbindelse med fjorårets aksjon.

Alle som vil, kan delta i dugnaden. 23. april begynner «Storrusken», tre aksjonsuker da borettslag, hagelag, velforeninger, skoler, barnehager og andre frivillige trår til for byen. Og engasjementet er bredt.

- Vi erfarer at veldig mange vil gjøre en jobb for sitt nærmiljø, og jeg tror dugnadsånden og engasjementet for rydding har økt. Det er ikke én barnehage i Oslo som ikke er med på Rusken, sier Rusken-generalen, og tilføyer at det sosiale er viktig:

- Vi har premier til barna og legger opp til at Rusken-aksjonen skal være et sosialt arrangement. For folk som bor i borettslag er det en anledning til å møtes, rydde og grille litt etterpå.

 

Lavterskel

I tillegg til stor-, skole- og barnehagerusken, samarbeider Rusken med Nav og Kirkens Bymisjon om rydding i bydelene og sentrumsgater. Her deltar blant annet folk som har falt utenfor arbeidslivet og rusmisbrukere. Samarbeidet med Norsk Kennel Klub, for å få hundeeiere til å bruke pose, fortsetter også.

- Mange er flinke, men i vinter har det vært mye klager på hundeeiere som ikke bruker pose. Det ser vi også når snøen går. Her har hundeeierne en vei å gå, sier Hauger.

ingrid.hvidsten@dagsavisen.no