Innenriks

Nå er de tilbake

Venstre og KrF er tilbake i forsvarsforhandlingene, men Høyre, Ap og Frp står fast på at Norge skal kjøpe nye kampfly, ubåter og overvåkingsfly.

– Nå er alle partiene foruten SV rundt forhandlingsbordet igjen, sier Høyres medlem i forsvars- og utenrikskomiteen, Øyvind Halleraker, til Dagsavisen.

Etter en uke med pause og ultimatum har målet om et bredt forsvarsforlik hengt i en tynn tråd, men nå er altså hele sentrumstroppen samlet.

Halleraker er samtidig tydelig på at Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet foreløpig ikke har rikket seg på ultimatumet sitt.

– De tre store investeringene ligger fast: Ubåtene, kampflyene og de nye overvåkingsflyene, sier Halleraker.

Les også: Sp inn i forhandlingene igjen etter hemmelig møte

Godtar ikke ultimatum

Etter det Dagsavisen erfarer skjedde det et skifte mandag denne uka. Da var det både møte med de parlamentariske lederne og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), og senere forhandlingsmøte mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og Senterpartiets medlemmer i forsvarskomiteen.

Nå er også Venstre og Kristelig Folkeparti med. Det betyr likevel ikke at sentrumspartiene uten videre godtar de tre store partienes ultimatum, men de ser seg tjent med å forhandle med de andre partiene for å se om det finnes andre punkter de er enige om, å bygge videre på, etter det Dagsavisen forstår.

KrF, Venstre og Senterpartiet tok pause i forhandlingene om langtidsplanen fordi de tre store partiene mener de store investeringene må ligge fast, mens sentrum foreslo å skyve på deler av disse investeringene for å heller bruke mer penger på å styrke Hæren og Heimevernet.

Sentrums hovedanliggende er fortsatt å skaffe økonomisk handlingsrom til å styrke landmakten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Ikke delt innstilling

Saksordfører for saken Anniken Huitfeldt mener en styrking av forsvarsbudsjettet for 2017 er veien å gå, og er for øvrig fornøyd med at forhandlingene har kommet inn i et mer konstruktivt spor.

– Nå ser vi at de har kommet tilbake med disse tre investeringene som grunnlag. De har fortsatt anledning til å trekke seg, men vi kommer ikke til å lage en delt innstilling. Vi skal enes om en helhet, sier Huitfeldt.

Les også: – Beredskapen i Oslo drukner i debatten om Forsvaret

Møte på høyere nivå

Men også Ap, Høyre og Frp har en utfordring fordi forhandlingene om Langtidsplanen for Forsvaret henger sammen med forhandlingene om statsbudsjettet for 2017. Der må de ha støtte fra Venstre og KrF.

Derfor får også Halleraker og hans komité, drahjelp fra de berørte parlamentariske lederne.

– Det er uformelle samtaler på parlamentarisk nivå, men det henger sammen med at dette også går inn i budsjettforhandlingene. Langtidsplanen for forsvaret forhandler vi om på komiténivå, sier Halleraker.

Etter det Dagsavisen erfarer er det nytt møte på parlamentarisk nivå i dag.

Les også: Mer penger til Hæren og Heimevernet

Strid om landmakten

At det må legges inn større investeringer til Hæren og Heimevernet, er noe av det opposisjonspartiene har vært enige om.

Regjeringen varslet samtidig som de la fram Langtidsplanen for Forsvaret at det skulle kom en egen studie av landmakten neste år, men det har ikke beroliget opposisjonen. De vil sikre investeringer i hær og heimevern nå.

Dette er stridspunktet komiteen jobber med.

– Nå jobber vi med å få til en omforent holdning om landmaktsstudien som kommer neste år, sier Halleraker.

Så spørs det om det er nok. Arbeiderpartiet har også hele tida vært kritisk til at regjeringen ikke har lagt mer penger på bordet til Forsvaret i 2017-budsjett. De har også vært opptatt av at Forsvaret i nord må styrkes, noe de andre opposisjonen også er opptatt av.

Mer fra Dagsavisen