De fire borgerlige partilederne i Nydalen i går. FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX

Nå blir det oftere Nydalen-samtaler

Nydalen-kvartetten er enige om å møtes med bredt sammensatte delegasjoner hvert halvår fra nå av.

Av Jon Even Andersen

Partilederne fra regjeringspartiene og samarbeidspartiene fikk luftet godt ut da de satt sammen i nesten seks timer i Nydalen tirsdag kveld.

– Vi er enige om at vi har vært gjennom en krevende periode i samarbeidet. Det har vært for lite diskusjon om hva vi faktisk oppnår, sier statsminister Erna Solberg til NTB.

Bredde ut

Med rundt møtebordet tirsdag var ikke bare de fire partilederne, men også en kombinasjon av nestledere og parlamentariske ledere. Det er en nyttig øvelse, var samtlige enige om etterpå.

Derfor er et av tiltakene for å bedre samarbeidet framover å møtes litt oftere med «hele gjengen» i Nydalen.

– Det skjer i en erkjennelse av at vi har godt av det, sier Venstre-leder Trine Skei Grande

– Vi tror det kan være lurt å møtes i denne litt bredere konstellasjonen, sier Solberg.

– Det er hektiske dager og mange saker. Det er fint å kunne gå i dybden, sier finansminister og Frp-leder Siv Jensen.

Luftet ut

Solberg var først ute, men også Jensen, Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide beskrev samtalene som «gode og konstruktive» da de møtte pressen tirsdag kveld.

Omtrent samme beskrivelser ble brukt i de daglige oppsummeringene etter regjeringssonderingene for ett og et halvt år siden.

Overfor NTB understreker Skei Grande viktigheten av at det ble luftet ut.

– Det var en ærlig tone. Jeg kunne bruke ordet føler, sier hun.

– Jeg ser et ekte engasjement, ikke støy. Vi viser hverandre både raushet og respekt, sier Jensen.

KrF og Sandberg

I forkant av Nydalen 2-samtalene ble det gjort et poeng av at Frp-nestleder Per Sandberg og KrF-leder Knut Arild Hareide ikke har snakket sammen siden Hareides utblåsing etter at Sandberg bare ga en forbeholden unnskyldning for å ha gitt KrF ansvaret for rekrutteringen til terrororganisasjoner.

Nå satt de igjen rundt samme bord.

– Vi hadde gode politiske diskusjoner, sa Hareide – med vekt på politiske.

Uttalelsen fikk Jensen og Solberg til å trekke svakt på smilebåndet.

Budsjettarbeidet

Førstkommende mandag starter regjeringen formelt arbeidet med forslaget til neste års statsbudsjett da regjeringen og embetsverket reiser bort i to dager for å legge så mange hovedlinjer som mulig.

Venstre og KrF sørget for å levere sine innspill under Nydalen-møtet. Men det er ikke dermed sagt at de vil ta noe større ansvar for budsjettet som legges fram til høsten.

– Vi kan likevel ta med oss noen erfaringer og si noe om hvorfor det tok så lang tid i forhandlingene. Det handler om å begynne å jobbe med utfordringer i budsjettet på et tidligere tidspunkt, sier Hareide.

– På noen utvalgte områder, som vi er enige om, skal vi jobbe litt mer med inn mot budsjettet legges fram. For da unngår vi kanskje å snuble når budsjettet legges fram, sier Solberg.

– For eksempel bilavgifter. Slike saker kan vi ikke ta i de siste timene av forhandlingene i Stortinget, utdyper Skei Grande. (NTB)