Innenriks

Nå avgjøres det hvem som blir med i regjering

NY REGJERING: I morgen skal partiene avgjøre om det blir en firepartiregjering. Men fortsatt ligger problemsakene i stabler.

Regjeringssamtalene er inne i en kritisk fase. I morgen samler partiene seg til interne møter for å bestemme om de kan bli med i en borgerlig firepartiregjering.

- Vi er ikke i havn. Det er vanskelige saker vi ikke har funnet løsning på ennå, sier Høyre-leder Erna Solberg, etter en ukes sonderinger med Frp, Venstre og KrF.

Så langt har alle partiene lagt sine synspunkter på bordet. I dag og i morgen skal Solberg og de tre borgerlige partilederne fordele politiske seirer og tap. Så tar partiene med seg resultatene tilbake til partiorganisasjonen. Da vil det bli klart hvilke partier som blir med videre - og om noen bryter ut før de formelle regjeringsforhandlingene kan begynne.

Samles for råd

Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet har innkalt sine grupper for å forankre videre regjeringssamtaler i morgen ettermiddag.

Venstre har innkalt stortingsgruppa til møte onsdag klokka 14 og landsstyret til et møte klokka 17. KrFs landsstyre møtes på Gardermoen i morgen klokka 15.00. Fremskrittspartiets sentralstyre vil også ta stilling til veien videre etter åtte dager med regjeringssonderinger.

Krevende uke

Kommende statsminister Erna Solberg kunngjorde i går at partiene uansett vil møtes torsdag for å kunngjøre hvordan et samarbeid mellom de fire partiene vil se ut videre.

Dersom KrF og Venstre ikke vil være med Høyre og Frp inn i regjering kan det tenkes at de vil inngå en avtale med regjeringspartiene om å gi mindretallsregjeringen et parlamentarisk grunnlag.

- Vi får se. Det blir jo spennende å se hva vi får til. Denne uka må vi trekke noen konklusjoner med tanke på hvem som blir med videre og ikke, sa Høyre-lederen til NTB.

Flere problemsaker

Det er flere problemsaker som ligger i potten før innspurten i sonderingene. Særlig innvandringspolitikk, miljøpolitikk, økonomisk politikk, distriktspolitikk og landbrukspolitikk skiller sentrumspartiene og Frp.

Det er også stor avstand i enkeltsaker som olje i nord, bompenger og lukkede asylmottak. En gjennomgang NRK har gjort viser at de fire partiene bare er enige i én av sju saker i behandlingen av årets statsbudsjett.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen