Innenriks

Muslimer roser PST

BEDRE: PST trår varsommere i muslimske miljøer i dag enn for få år siden, mener kjente muslimer i Norge.

Tirsdag sa tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund til Dagsavisen at overvåkingen som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) driver i innvandrermiljøer, hindrer integrering. Han mener det fører til at miljøene lukker seg. Men profilerte norske muslimer deler ikke frykten.

En av dem er Yousef Assidiq. I 2009 ble den daværende 18-åringen forsøkt vervet av PST. Assidiq hadde konvertert til islam og holdt til i miljøet rundt den ekstreme islamistiske gruppa Profetens Ummah.

- Den gang hadde jeg et fiendebilde av samfunnet, jeg følte på kroppen at folk ikke godtok min tro. Jeg følte at Norge ikke godtok meg som muslim. Jeg var i ferd med å bli en av de ekstreme. Da PST oppsøkte meg og ønsket at jeg skulle være informant, føltes det vanskelig, forteller Assidiq.

- De er blitt mer åpne

PST ville at han skulle gå dypere inn i miljøet og «være PSTs ører». Assidiq turte ikke si nei.

- Jeg ønsket selvfølgelig ikke at noen skulle utføre terror i Norge, understreker han.

Assidiq sier at han måtte holde møtene hemmelig. Foreldre og arbeidsgiver fikk ikke vite noe.

- Det virket ikke som om PST tenkte at det kunne vært farlig for meg. Eller at dette kunne ha radikalisert meg enda mer. Jeg fikk ikke noe opplæring og måtte lyve til mine nærmeste. Jeg ble syk av det.

Nå har PST valgt en annen strategi.

- De er blitt mer åpne. De møter til debatter og gir informasjon. Den strategien er mye bedre. Mange muslimer tror PST er imot islam. Det er de ikke, de ønsker å forebygge vold, sier Assidiq.

Også Linda Alzaghari i tenketanken Minotenk mener at PST er forandret til det bedre.

- De har deltatt åpent på to av våre arrangementer siste halvår. Det setter både vi og ungdom som har møtt opp pris på.

Alzaghari sier at muslimske ungdommer kan ha mistillit til PST fordi de har negative assosiasjoner til sikkerhetspolitiet. De kan få seg en støkk hvis PST står på døra. Hun mener derfor at andre instanser bør ta de første samtalene, som barnevern, skolerådgiver eller «vanlig politi» fra forebyggende avdeling.

- Ofte har de allerede et tillitsforhold til ungdommene lokalt, påpeker Alzaghari.

Shoaib Sultan, rådgiver ved Antirasistisk Senter, mener imidlertid at Ketil Lund har et poeng.

- Hvis en gruppe føler seg overvåket, vil det hindre dialogen, sier Sultan.

- Det er ekstra ille når man snakker om en minoritetsgruppe. Men dette er ingen enkel oppgave for PST, medgir han.

- Det er viktig at politiet viser at de også tar andre trusler like alvorlig. En periode følte vi at høyreekstreme ikke ble sett på som farlige på samme måte. Det føltes merkelig, særlig etter 22. juli. Men den siste trusselvurderingen fra PST tyder på at man tar denne ekstremismen på alvor, sier Sultan.

Vil avverge

Politiets sikkerhetstjeneste opplyser selv at de konsentrerer seg om enkeltpersoner de mener har kapasitet og vilje til å utgjøre en trussel.

- Er det en fare at allerede radikaliserte miljøer kan bli enda mere ekstreme hvis det blir avslørt at det er informanter der?

- Det er en vurdering vi gjør hele tida. Det er en fare, men man må avveie alternativet, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST.

- Ketil Lund advarer mot at PSTs overvåking kan hindre integrering, fordi islamske innvandrermiljøer kan lukke seg mer?

- Ja, det kan være en fare. Men i enkelte tilfeller kan det være at de har noe å skjule. Det er jo gjerne derfor de lukker seg. Dette må vurderes opp mot andre farer. Vi er ikke tjent med at store grupper i samfunnet er redde for at sikkerhetstjenesten overvåker dem. Det er jo ikke tilfelle. Vi har fokus på enkeltpersoner vi mistenker kan gjøre noe kriminelt. Det er det vi bruker ressurser på, sier Bernsen.

ester.nordland@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen