Murer Gudbrand Kaas: – Det er ikke veldig mange av oss igjen

Gudbrand Kaas (43) mener dagens håndverkerbransjer preges av «vettløst profittjag» og tidvis dårlig kvalitet. Han ser det derfor som sin oppgave å ta vare på murerfaget.

 

Av: Anne Siri Renå (tekst) og Sissel M. Rasmussen (foto) 

– Jeg er nok født handy, jeg har alltid fikset og holdt på. Selvtilliten blir rimelig god når du klarer å skape solide ting med hendene, sier Gudbrand Kaas.

I dag er han selvstendig næringsdrivende murer, og driver firmaet Oslo Betonginteriør.

Enebarnet Gudbrand vokste nærmest opp på en byggeplass. Mor var keramiker, far tømrermester. Vi treffer ham i et håndverker-kollektiv bestående av seks ulike bedrifter i Gamlebyen i Oslo. Sammen med flere møbelsnekkere har han investert i nødvendige maskiner og dyrt utstyr. Ofte samarbeider de om prosjekter, men det er inne i hjørnet, bak en himmelblå dør, i sitt eget murer-verksted, at sjøgrønne vaskeservanter og svart betongkunst blir til.

Saken fortsetter under bildet.


Murer Gudbrand Kaas vil at ordentlig håndverk skal få økt status. Her med en sjøgrønn vaskeservant. Foto: Sissel M. Rasmussen 

Les også: Snur ryggen til byggfagene (+) 

Kjappe penger

Kaas tar fagbrev som murer først nå, etter 20 år i bransjen. Siden blir det mesterbrev. Han er ikke så opptatt av bekreftelse på papir; det er selve kvaliteten på arbeidet som betyr noe. Han snakker seg varm om kortsiktig profitt som motor i en overopphetet bygningsbransje, om en markedsliberalisme på ville veier. På toppen sitter de som tjener seg rike, på gulvet står de som ikke føler noe eierskap til arbeidet. Bransjen bør følges med vidåpne øyne av politikere og organisasjoner som LO, mener han.

– Oppgaven min er å ta vare på et gammelt fag, forsøke å tilføre det status. Det er ikke veldig mange av oss igjen, sier han.

Under sitt høye verksted-tak ligger betong til herding. Kaas syrevasker og lakkerer. Han bruker stort sett hvit sement som han kan tilsette ulike fargestoffer, etter kundenes ønsker. Når Kaas sier at han ikke kommer til å nå en norsk snitt-lønn, eller bli noe annet enn minstepensjonist, er det ikke fordi han mangler oppdrag. Michelin-restauranten Maaemo i Oslo har også stått på kundelisten. Nei, han vil bare ikke jobbe seg ihjel.

Saken fortsetter under bildet.

Å lage betonginteriør er en egen vitenskap. Foto: Sissel M. Rasmussen 

Les også: Ap-ringrev Martin Kolberg: – Vi må stå på arbeidsfolks side. Vi må først og fremst ta vare på våre egne folk. (+) 

Ikke på jobb klokka 06.00

– Jeg knuser gjerne myten om at håndtverkere må starte så grytidlig på jobb om morgenen, sier han.

Når regnskapsfører-kona med stabil inntekt forlater hjemmet rundt klokka sju, står mannen i huset opp for å smøre matpakker til de tre ungene mellom 6 og tolv år. Om ettermiddagen setter han som regel middagen på bordet. Han bygger el-gitarer og spiller i band.

– Å fylle livet med egne ting gir en total frihet. Jeg skjønner ikke helt at par med A4-jobber og små barn får hverdagen til å gå rundt, men de synes sikkert at jeg er smågal, gliser Kaas.

Og kona, hun er visst rimelig fornøyd med å ha en kar som har totalrenovert det bevaringsverdige huset deres fra 1850 på Torshov. Badet består selvsagt av betonginteriør.

Saken fortsetter under bildet.

Oslo Betonginteriør på Instagram. Her med bilde av Gudbrand Kaas eget betong-bad. Foto: Sissel M. Rasmussen 

Les også: Sykmeldte Thomas fikk sparken på SMS 

Hva kan LO gjøre for meg?

Kaas snakker engasjert om håndtverker-kollektivet han er en del av. De tolv siste årene har de flyttet verkstedet tre ganger. I Oslo er det omtrent ikke lokaler å oppdrive, ifølge Kaas.

Han sier han godt kunne ha vært LO-medlem, men som selvstendig næringsdrivende vet han ikke i hvilket forbund. Han mener LO har en uvurderlig verdi i samfunnet, men at båndene til Arbeiderpartiet er vel tette. Selv omtaler han Rødt-leder Bjørnar Moxnes som «Gud».

– Alle folk burde få ha det fett, men ingen trenger å ha det ultra-fett, sier Gudbrand Kaas.

– Du, hva tenker du om å være ansatt et sted?

– Det frister fint lite, du!

Hvit betong kan tilsettes fargepigmenter. Foto: Sissel M. Rasmussen 

(Fri fagbevegelse) 

 

Oslo Betongingeniør 

• Eies og drives av murer Gudbrand Kaas.

• Lager interiør i betong, i ulike farger og nyanser.

• Holder til i Gamlebyen i Oslo.