Sport

Multitasker bort ungene

Mer og mer bruk av mobiltelefon og nettbrett gjør oss mindre tilgjengelige for barna.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I en kronikk i Dagsavisen i dag advarer psykologspesialist Marianne Østby og psykolog Kjersti Hildonen foreldre mot ikke å være mentalt til stede når de følger barna til fritidsaktiviteter.

«Har barna blitt nok en oppgave du multitasker? Hvis du kjenner deg igjen i dette, er det på tide å ta noen grep», skriver de.

I stedet for å følge med på barna, sitter foreldrene fordypet i nettbrettet eller mobiltelefonen. Facebook, mail, nettaviser og Twitter er mer interessant enn at poden scorer mål eller slår seg. I gymsalen på Vålerenga skole lærer et titall barn i alderen fem til sju år håndballens edle kunst, mens foreldre følger med sine håpefulle.

Eller gjør de det?

Avtale med sønnen

- Noen ganger kan det bli for mye bruk av digitale medier, sier Espen Rutlin Harildstad til Dagsavisen.

Sammen med Enok Vatne og André Frilles følger de døtrene på fem år på håndballskolen.

Mens vi prater, sitter de fleste foreldrene på benken i gymsalen fordypet i sine smarttelefoner.

- Jeg kjenner meg igjen i det som blir skrevet i kronikken. Man burde vært flinkere til å legge telefonen helt fra seg. Men jeg er bevisst på bruken og føler aldri at mobilbruken har gått ut over barna, sier Frilles.

- I dag brukes telefonen til det meste. Før satt man og leste avisen ved frokostbordet, uten at noen så noe galt i det. Nå leser man de samme avisene på nettet, legger Vatne til.

Litt lenger bort på benken sitter Arne Sørvik. Med telefonen i hånda.

- Jeg er ganske bevisst på bruken, selv om jeg sitter med den nå. Hjemme legger jeg vekk telefonen mellom fem og barnas leggetid. Og jeg har inngått avtale med sønnen på sju om en fast «skjermtid» i uka. Men avtalen går begge veier, sier han.

Kjenner seg igjen

Glenn Solberg, mangeårig landslagsspiller i håndball og nå far og trener for sønnens lag, kjenner seg igjen i problemstillingen.

- Vi er blitt altfor avhengige av dagens teknologi. Jeg merker det på meg selv. Det første jeg gjør når jeg kommer hjem fra jobb, er å sjekke jobbmailen. Noe som egentlig er helt meningsløst. Vi må bli flinkere til å skru av, mener Solberg.

Som trener opplever han ikke foreldrenes multitasking som noe problem.

Historiene er likevel mange om bruk av mobiltelefon blant foreldrene. Om faren som dømte fotballkamp med telefonen til øret og fløyta i hånda. Og måtte unnskylde overfor den han snakket med hver gang han blåste et frispark eller mål.

Eller linjemannen som overså en klar offside fordi han var opptatt av å skrive tekstmeldinger.

- Det må være det minste problem å legge vekk mobiltelefonen den timen man følger barna på trening og være der for dem. Og vise interesse, sier Glenn Solberg, som ønsker at foreldrene er mer bevisst dette.

Også fagfolkene ser farene ved for mye bruk av smarttelefoner og sosiale medier. Undersøkelser viser at 94 prosent av oss bruker smarttelefonen innenfor for hjemmets fire vegger.

- Det er naturlig at man enkelte ganger har fokuset rettet mot mobilen framfor barnet. Men den gjentakende mangelen på oppmerksomhet og tilstedeværelse kan være problematisk, sier psykolog Bjørnar Olsen, redaktør av Tidsskrift for Norsk Psykologforening.

Sosialt samspill

- Mennesker, og spesielt barn, er sårbare for avvisning. Det å sjekke mobilen framfor å gi barnet oppmerksomhet, oppfattes av barnet som en avvisning - det er et «ha det bra». Denne teknologien har jo plutselig dukket opp og i løpet av få år vokst inn i livene våre. Vi har ikke lært oss reglene ennå, sier Olsen.

Han oppfordrer foreldre til å kutte ut teknologien deler av døgnet.

- Si til deg selv; fram til nyttår skal jeg legge bort mobilen mellom klokka 16 og 19 hver dag. Slå den helt av eller sett den på lydløs, og gjør dette konsekvent i minst fire uker. Da kan du se hva som er bra og hva som er dårlig, og da har du bedre grunnlag for å velge hvilken rolle teknologien skal ha i livet til familien, sier Olsen.

- I en travel hverdag ser foreldre lite til barna uansett, så når man faktisk er sammen, bør man være til stede og kanskje vente med nyheter, oppdateringer, mail og nettbank til barna har lagt seg, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten, en organisasjon som gir råd om barn og medier.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra: Sport