Innenriks

Møtes av trusler og grove ytringer: – Det gjør så vondt når det skjer

«Reis tilbake, neger». «Du må drepes snart.» Spyttklyse i ansiktet. Hærverk mot privatbil. Dette er bare noe av det disse lokalpolitikerne med innvandrerbakgrunn forteller at de er blitt utsatt for.

Mandag deltok de alle under markeringen av migrasjonsdagen i Stortinget, hvor blant annet hat og trusler mot lokale folkevalgte ble diskutert.

En ny undersøkelse utført av Ipsos for KS blant 1.700 lokalpolitikere, viser at så mange som fire av ti, har blitt utsatt for nettopp dette.

En miniundersøkelse Dagsavisen har gjennomført blant lokalpolitikerne på bildet, tyder på at situasjonen er minst like ille for lokalpolitikere med innvandrerbakgrunn. 16 av 31 forteller at de i kraft av å være lokalpolitiker, har blitt utsatt for trusler eller hets. De representerer Ap, SV, KrF og Frp.

Les også: Fire av ti har opplevd hat og trusler

Fire knuste bakruter

Fem av dem opplyser også til Dagsavisen at de har vurdert å slutte å være politisk aktive som følge av hatet de har opplevd. En sjette «har blitt mindre synlig» som følge av dette. Andre har bestemt seg for å holde ut, koste hva det koste vil.

«Jeg skal aldri gi meg. De som ikke tåler mine politiske meninger kan bare drepe meg», sier en av dem til Dagsavisen.

Vedkommende har fått klar beskjed om at «Norge trenger ikke en neger som deg», og har også mottatt drapstrusler.

Anisa Aden (Ap), som kom til Norge fra Somalia, er en annen som gjentatte ganger har fått oppleve hva de anonyme, ansiktsløse trollene blant oss, kan få seg til å gjøre.

– Fire ganger har bakruta på bilen min blitt knust, forteller Aden.

Saken fortsetter under bildet

Anisa Aden (t. h.) har gjentatte ganger fått erfare at det kan være tøft å vøre lokalpolitiker. Her er hun i samtale med Stortingets visepresident Eva Kristin Hansen (Ap) og Talat Mehmood Butt (H).

Anisa Aden (t. h.) har gjentatte ganger fått erfare at det kan være tøft å vøre lokalpolitiker. Her er hun i samtale med Stortingets visepresident Eva Kristin Hansen (Ap) og Talat Mehmood Butt (H). Foto: Stortinget

Hun kan også fortelle om innbrudd, tyveri, annet hærverk og anonyme trusler, hets og sjikane i løpet av de snart to periodene hun har hatt plass i Sunndal kommunestyre.

– Det gjør så vondt når dette skjer, jeg får ikke sove, er ofte sint og i det siste har jeg mange ganger tenkt å trekke meg fra politikken, slutte i jobben og reise bort fra Sunndal, erkjenner Aden.

– Men neste morgen tenker jeg «nei, jeg må kjempe videre!» Jeg elsker min kommune Sunndal, og 99,9 prosent av dem som bor der er flotte folk. Og så er det noen feige folk, som over alt ellers. Jeg kan ikke trekke meg fra politikken for da vinner de feiga folka, fortsetter hun.

Stortingets visepresident, Eva Kristin Hansen (Ap) lytter med stor interesse til hva Aden forteller.

– Min erfaring er at lokalpolitikere med en annen bakgrunn, og også kvinner, får en hardere medfart enn andre. De opplever mye hets. Også vi i Ap sliter med rekrutteringen på grunn av det, sier Hansen.

Les også: Sumaya ble kalt «korrupt kakkerlakk» – retten dømte 71-åring for sjikane

– Sikre demokratiet

Hun er derfor svært glad for at Aden har bestemt seg for å stille til valg for en tredje periode i Sunndal kommune.

– Hvis vi skal sikre at demokratiet har tilstrekkelig legitimitet, er vi avhengige av at alle grupper deltar i politikken. Med sin bakgrunn har politikere med innvandrerbakgrunn en unik mulighet til å nå ulike grupper, mobilisere og gjøre noe med valgdeltakelsen, påpeker Hansen.

Blant de totalt 10.624 kommunestyrerepresentantene som ble valgt i 2015, var det færre enn 3 prosent som hadde bakgrunn fra andre land enn Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå. På samme tidspunkt var det nær 234.000 norske statsborgere med innvandrerbakgrunn som hadde stemmerett, og over 310.000 utenlandske statsborgere i Norge, som også hadde det.

Blant lokalpolitikerne med innvandrerbakgrunn, er det stor enighet om at de har en viktig rolle i utviklingen av det norske samfunnet.

«Jeg er tilhenger av et representativt folkedemokrati som gjenspeiler samfunnets sammensetning», sier en av dem.

«Alle har et ansvar for å ivareta friheten og demokratiet vi har», sier en annen.

Dette er «den beste veien til inkludering i samfunnet», sier en tredje.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Da sprekker de

– Det er veldig synd at politikere som Anisa Aden må bruke så mye tid og krefter på trusler og hets i stedet for å bidra til et bedre samfunn, sier Talat Mehmood Butt.

Han kom til Norge fra Pakistan i 1974, og er nå gruppeleder for Høyre i bydelsutvalget i Søndre Nordstrand i Oslo. Han er også vara til Oslo bystyre.

– Det er veldig viktig at politikere med innvandrerbakgrunn ikke overlates til seg selv når de blir utsatt for trusler og hets. Det offentlige må i mye større grad vise sin støtte ved slike tilfeller, fortsetter Butt.

Selv er han «blant de heldige» som ikke er blitt utsatt for trollene, kanskje fordi «Oslo er en romsligere by».

– Hva bør gjøres med dem som truer og hetser?

– Vi må møte dem med motargumenter, fortelle dem at de tar feil, få trollene opp i sola. Da sprekker de, svarer Butt.

De valgtes kvaler

* 39 prosent av norske lokalpolitikere har mottatt hatefulle ytringer, viser en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos for KS.

* 13 prosent har blitt utsatt for trusler.

* 8 prosent har opplevd både hatefulle ytringer og konkrete trusler.

* 14 prosent har anmeldt det de har blitt utsatt for til politiet.

* Nesten 20 prosent av de øvrige har vurdert å gjøre det samme.

* Halvparten har vurdert å gi seg i politikken på grunn av trusler og hets.

* 15 prosent har sluttet.

* Frp-politikere er mest utsatt for hatefulle ytringer eller trusler, mens KrF-politikere er dem som i minst grad blir utsatt for dette.

Mer fra Dagsavisen