Innenriks

- Moskeen har et ansvar

TERROR: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det hviler et viktig ansvar på muslimske ledere i Norge for å forebygge ekstremisme.

- Vi har som storsamfunn et felles ansvar for å forebygge, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagsavisen. Han mener forebygging mot ekstremisme skjer i hverdagen, der de tette lokalsamfunnene er hovedarenaen: venner, familie, foreninger og trossamfunn.

- Ta ansvaret alvorlig

- Et viktig ansvar ligger på moskeen, og jeg vil oppfordre ledere til å ta dette ansvaret alvorlig, gjerne i god dialog med det lokale politiet, sier Støre, som samtidig vil være svært varsom med å gi andre ansvar for valg enkeltpersoner har tatt.

Terrortrusselen som ble knyttet til en ekstrem islamistisk gruppe førte til en følsom situasjon for mange norske muslimer.

- Flere følte seg eksponert. Spesielt når slutninger blir trukket i nettets mørke. Muslimer i Norge er like tydelige på å markere avstand fra vold og terror som andre, de fortjener ikke å bli sett på mistenksomt blikk på grunn av sin tro, sier Støre.

Les også: Mener splittelse avler rekruttering

- Vondt for alle

I går følte han det var naturlig å sende en hilsen til alle som feiret den muslimske høytiden id en fredelig familiefest.

- Det er også en markering for solidaritet med fattige og folk i nød. Inntil denne trusselen kom, var det situasjonen i Gaza som preget denne måneden det har vært ramadan. Det er opprørende for mange muslimer å se det som skjer i land med stor muslimsk befolkning, som Syria, Irak, og nå Palestina. Det er vondt for alle, uavhengig av tro og livssyn, som er opptatt av den humanitære situasjonen i de områdene, sier Støre.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen