Innenriks

Morgenfuglsamling

Søndag morgen i femtida inviterer byens løse fugler til morgensang i Frognerparken. Ta med kikkert og kom!

Og med «løse fugler» mener vi altså sånne med fjær og nebb, som akkurat på denne tida av året synger det de er gode for, også i storbyens gater og parker.

Særlig om morgenen, når det er mindre folk og støy ute, hører man dem godt. Derfor har ornitologene Atle Helge Qvale og Håkan Billing lagt sin fuglevandring i Frognerparken til søndag morgen klokka fem, vel vitende om at det kanskje er litt tidligere enn de fleste normalt står opp søndagsmorgenen.

Førti forskjellige

- Fordelen med Frognerparken er at den er lett tilgjengelig, også uten bil. Noe av det fine med fuglekikking, er nemlig at det kan gjøres i lokalmiljøet. I parker og langs elvebreddene i Oslo er det bra med fugleliv, sier Qvale til Dagsavisen.

I Frognerparken er det spesielt mye fugl langs vannspeilene.

- I Frognerbekkdalen, og områdene mot Den engelske park, finner du et naturlig miljø som gjør artsmangfoldet stort. På et par timer om morgenen kan man se opp mot førti ulike arter, sier Qvale.

Det inkluderer mindre eksotiske kjenninger som kråke og gråspurv, men også sjeldnere arter.

- Vi håper å se stillits, som er en veldig flott fugl med rød og hvit ansiktsmaske og gule felt på vingene. Den er en av de flotteste i faunaen, mye brukt som burfugl lenger sør i Europa.

Kjernebiter, som har fått navnet sitt fordi den er flink til å knekke kjernene på kirsebær, er en annen mulig observasjon. Dessuten skogdue, som er mindre enn ringduene man forbinder med byens gater og torg.

Vakre vesener

Ofte hører man fuglene før man ser dem. Bokfinken traller, løvsangeren klager og svarttrosten fløyter melankolsk.

- Nesten nitti prosent av artene hører man først. Sangen er en effektiv måte å finne fuglene på og forstå hvilken art de er. Om morgenen, før trafikkstøyen starter, kan man høre masse sang. For oppmøtet sin del, hadde det nok vært fint å vente med turen til klokka ble seks. Men for fuglesangen sin del er det verdt å komme den timen tidligere, sier Qvale.

Nybegynnere er spesielt velkomne, uansett alder og kjønn.

- Det spennende med fuglekikking er følelsen av å oppdage noe sjeldent, noe utenom det vanlige. Det blir som på jakt, bare at man lar «byttet» gå etter observasjonen. Dessuten er fugler utrolig vakre skapninger, mange med flotte farger og flott sang. På kjøpet får man en fin naturopplevelse. Så bli med! sier Qvale.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen