I fjor gjorde Marit Tangen et opptak med en skjult båndopptaker av hvordan de ansatte ved Torstadtunet omsorgssenter i Asker sjikanerte moren. Denne uka ble hun forsøkt feilmedisinert.

- Mor ble tvangsmedisinert

Marit Tangen sier hennes parkinsonrammede mor ble tvunget i en pille hun ga klar beskjed om at hun ikke skulle ha. En rapport fra Helsetilsynet viser at 41 av 44 kommuner bruker tvang feilaktig.

Onsdag morgen skulle den parkinsonrammede Marit Kjølstad Jakobsen (54) få medisinene sine på dagligstua ved Torstadtunet omsorgsbolig i Asker. Hun oppdaget at det var en feil i dosetten, og varslet pleierne om en tablett hun først skulle ha flere timer senere på dagen. Men de to faglærte ansatte ved sykehjemmet, en sommervikar og en lærling, hørte ikke på Jakobsens innsigelser.

- Hun sa nei, hun skrek. Mamma sier at de tvang henne ned, holdt henne fast i armer og ben. Så tvang de pillen i munnen hennes, men hun spyttet den ut. Slik holdt de på 15-20 minutter, forteller datteren Marit Tangen til Dagsavisen.

Moren har nå politianmeldt Asker kommune for forholdet i samråd med pasientombudet i Oslo og Akershus.

 

Sjikanert i fjor

Dette er ikke første gang Marit Kjølstad Jakobsen blir utsatt for et overgrep ved sykehjemmet i Asker.

I oktober i fjor ble hun forlatt liggende på knærne på gulvet, gråtende, etter å ha blitt utsatt for grov verbal utskjelling av en hjelpepleier, mens en annen var til stede uten å gripe inn. Hendelsen ble tatt opp på båndopptakeren datteren hadde plassert i rommet etter mistanke om omsorgssvikt og sjikane. Helsetilsynet fastslo at det ble begått lovbrudd, og de to ansatte samt deres leder mistet jobben.

 

Svekket tillit

- Jeg er sjokkert, og synes det er helt sykt at de brukte makt. Mamma ble livredd, skremt og oppgitt. Hun hadde følt seg så trygg, derfor er det så fryktelig at dette skjer igjen, sier datteren Marit Tangen.

- Hvordan er tilliten din til Torstadtunet i dag?

- Den er svekket. Jeg lurer på hvordan de finner disse folkene. Jeg må følge med på behandlingen av mamma hele tida. Hun blir dårligere og mer sliten av slike episoder, svarer hun.

Til tross for behandlingen, ønsker verken Marit Kjølstad Jakobsen selv eller familien at hun skal flytte fra sykehjemmet.

- Det er ikke mamma som er problemet, men de ansatte i omsorgsboligen. Derfor skal hun ikke flytte. Det er mange andre pasienter der, og jeg håper at de også skal få en god behandling, sier Tangen.

 

- Et overgrep

Pasientombudet i Akershus, Knut Fredrik Thorne, tar saken svært alvorlig.

- Dette er et overgrep etter mitt syn. Det er ikke lov å behandle en pasient slik. Her er det snakk om en mentalt frisk person som kan velge selv. Hun så at hun var i ferd med å bli feilmedisinert, understreker han.

Thorne har mottatt henvendelser om tvang fra pasienter.

- Jeg har vært borti påstander om lignende adferd tidligere. Rapporten fra Helsetilsynet viser at helsetjenesten ikke behersker medisinering uten samtykke, sier ombudet.

 

Flere bruker tvang feil

Thorne viser til at Helsetilsynet i disse dager gjennomfører et landsomfattende tilsyn av hvordan kommunens sykehjem forholder seg til bruk av tvang overfor dem som ikke er i stand til å samtykke på egen hånd. Fjorårets funn var slående. 41 av 44 kommuner brøt loven.

- Vi fant avvik fra lovverket i et stort flertall av sykehjemmene vi undersøkte i fjor, sier Richard Knoff, avdelingsdirektør i Helsetilsynet.

- Lovbruddene går ut på å enten tvinge en pasient til helsehjelp man har rett til å avslå, eller la være å behandle en pasient som nekter uten å være i stand til å forstå konsekvensene. Mange steder gis det dessuten tvungen helsehjelp uten at det er fattet vedtak slik regelverket krever. Lovbruddene skyldes at ledelsen ikke forstår regelverket godt nok, mangelfull opplæring av personalet og for lite diskusjon om tvangsproblematikk, mener Knoff.

- Hvilke konsekvenser får denne feilaktige bruken av tvang?

- Det kan i verste fall bli livstruende for pasienter som ikke får helsehjelpen de har behov for. Eller pasienter kan få sin integritet og selvbestemmelsesrett krenket. Hvis ikke ledelsen sørger for å følge regelverket, er risikoen stor for at det går galt, mener Knoff.

 

Kommunen beklager

- Det er konstatert at det har vært en kommunikasjonssvikt og dette har vært håndtert på en dårlig måte i og med at medikamentene ikke ble gitt i henhold til avtalt tidspunkt. Men det er ikke bekreftet at det har vært utøvet tvang, sier Lars Bjerke, rådmann i Asker kommune, til Dagsavisen, og legger til:

- At Jakobsen har opplevd dette, tar vi på det største alvor.

Ifølge rådmannen ser de ansatte annerledes på situasjonen, og de ulike forklaringene om hva som har skjedd, skal gjennomgås.

- Hva betyr det at den samme brukeren nå utsettes for overgrep på ny?

- Vi hadde en sak i 2011 med en svært uheldig hendelse som vi har beklaget og som vi har iverksatt en rekke tiltak for å følge opp. Situasjonen har vært god siden, men så skjedde denne beklagelig hendelsen på onsdag. Nå må vi avklare hva som har skjedd, sier Bjerke.