Flere gravide er nå opptatt av å få små babyer - helst under 3.000 gram. Jordmødre advarer mot trenden, og påpeker at genene har mye å si for fødselsvekten. FOTO: PHOTOS.COM

Mødre konkurrerer 
om å få små babyer

KROPPSHYSTERI: Kroppspresset gjelder ikke lenger bare for mor. Nå ønsker norske gravide å holde også den nyfødtes vekt på et minimum.

- Et ønske om en lett fødsel blir brukt som unnskyldning, men jeg tror drømmen om en liten baby handler mer om status, selv om ingen sier det rett ut, sier Hanne (29) til nettmagasinet Foreldre.no.

Flere jordmødre er nå bekymret for en ny trend blant gravide om at det gir status å få små babyer.

 

Vil under 3.000 gram

Hanne forteller til magasinet at i hennes venninnegjeng, som består av ressurssterke kvinner i 30-årene, er det for øyeblikket flere som venter barn. Hun er urolig for at presset om å legge på seg lite og trene under hele svangerskapet, og komme kjapt tilbake i form etter fødselen, nå har spredt seg til fokus på det nyfødte barnets vekt.

Flere av venninnene hennes har vært åpne om at de ikke ønsker seg babyer som veier mer enn 3.000 gram. Gjennomsnittsvekten for norske nyfødte er 3.500 gram. Den nye trenden gir grunn til bekymring.

- Når gravide begrenser eget matinntak fordi de ønsker at babyen skal være liten, er det bekymringsverdig. Du skal ikke bestemme hvor stort barnet skal være, sier Hanne til magasinet.

 

Genene bestemmer

Leder i Den norske jordmorforening Marit Heiberg mener en utvikling der gravide blir mer opptatt av å begrense babyens fødselsvekt, er uheldig.

- Gjennomsnittlig fødselsvekt for norske barn er 3.500 gram, og det er først når barnet er over 4.500 gram at det regnes som stort, sier Heiberg til Foreldre og legger til:

- Det er først og fremst genetiske forskjeller som bestemmer hvor store barn vi føder, og det er ikke positivt å føde et barn som er mindre enn det genetisk sett skulle vært.

Hun mener gravide i økende grad føler press for å framstå som vellykket, og at et slikt overdrevet fokus på vekt henger sammen med en tanke om at alt skal være perfekt.

havard.therkelsen@dagsavisen.no