Innenriks

Mobiliserer mot ekstremisme

RADIKALISERING: For første gang mobiliserer norske muslimer samlet til demonstrasjon mot ekstreme norske islamister. - Vi er lei av at IS og Profetens Ummah dominerer debatten, sier Thee Yezen Obaide (28).

- Hvis hatet mot muslimer og islam øker i Norge, er det på grunn av Profetens Ummah og mennesker som ikke tør å ta avstand fra dem og IS, sier stortingsrepresentant Abid Raja (V) til Dagsavisen.

Nå mobiliserer norske muslimer til en storstilt demonstrasjon mot IS og Profetens Ummah i Oslo på mandag. Målet er å markere avstand og ta debatten tilbake fra ekstremistene.

- Etniske hvite nordmenn skal vite at de ikke er alene om å være skremte. Vi vanlige brune, liberale, norske muslimer er like redde, sier Raja.

Les også:

Stor oppslutning

Så langt har over 750 enkeltpersoner sagt at de vil møte opp, og Islamsk Råd Norge (IRN) er medarrangør. Flere av de store moskeene i hovedstaden som Dagsavisen har vært i kontakt med, bekrefter at de vil delta.

- Vi er lei av at IS og Profetens Ummah dominerer debatten, sier studenten Thee Yezen Obaide (28) til Dagsavisen.

Han er initiativtaker til demonstrasjonen på Facebook, og mener det er muslimers plikt å stå opp mot urett.

- Jeg tok initiativet til dette fordi jeg fulgte IS og så hvordan de behandler muslimer og andre. Dette strider med det vi muslimer står for. Det som skjer i Syria og Irak, er et blodbad. Det IS står for, er ikke islam.

Obaide har fulgt med på norske muslimer som kommer med IS-propaganda, og mener det er respektløst mot dem som har mistet sine kjære.

- Jeg vil sende et signal om at norske muslimer er på banen. Vi er lei av at IS og Profetens Ummah dominerer debatten. Vi finner oss rett og slett ikke i det. Vi finner oss ikke i at noen truer Norge, landet vi bor i og ønsker å leve fredelig i sammen med alle andre, sier studenten.

Må markere avstand

Abid Raja mener man «ikke kan koseprate med ekstremister som vil halshogge folk som er utro, homofile eller stjeler»:

- Du må fryse dem ut fullstendig. Ekstremistene må skjønne at hundre tusen muslimer i Norge tar avstand fra et par hundre ekstremister. De må kjenne på at de er helt isolert fra det muslimske samfunnet. Først da har du markert et skille!

Raja sier at enkelte muslimske ledere har tatt tydelig avstand fra ekstremistene, og mener det er feigt og skammelig at Islamsk Råd ikke entydig tar avstand fra Profetens Ummah.

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, avviser at de ikke har tatt avstand fra ekstremisme.

- Abid Raja må slutte med sitt mantra og begynne å lytte til andre enn seg selv.

- Vi er med på å arrangere denne demonstrasjonen og vil oppfordre alle til å være med på å støtte opp om markeringen, sier Afsar til Dagsavisen.

Han understreker at Islamsk Råd Norge gjennom direkte dialog med ungdom og skolebesøk jobber mot enhver som bidrar til å spre hat og vold. De har også seminarer og konferanser.

- Vi vil motarbeide de kreftene. Vi har deltatt på mange markeringer og demonstrasjoner, hvor jeg personlig har holdt appell mot hatytringer og oppfordring til vold, sier Afsar.

Han roser de unge muslimske initiativtakerne til demonstrasjonen.

Les også: Forsvarer felles verdier

Misbruker religionen

- Dette er en demonstrasjon mot ekstremisme generelt og dem som forfekter muslimsk ekstremisme spesielt, sier Basim Ghozlan, forstander i Rabita-moskeen - Det Islamske Forbundet.

Han forteller at en av de unge initiativtakerne til mandagens demonstrasjon har bedt ham holde en appell, noe Ghozlan vil gjøre. Budskapet har han allerede klart:

- Jeg vil legge vekt på at ekstremisme ikke har noen religion, og at muslimer må kjempe sammen mot enhver form for ekstremisme - særlig de som bruker vår religions navn, islam, til å utføre grusomme handlinger, sier Ghozlan til Dagsavisen.

Han håper alle muslimer vil ta et personlig ansvar og møte opp, og ikke sitte stille og vente på at en organisasjon eller moské skal ta hånd om mandagens protestdemonstrasjon som er uttrykk for et spontant engasjement.

Les også:

Oppfordrer til å møte

- Vi tar avstand fra IS og deres handlinger, sier Hossam Belkilani, styreleder i Rabitas Unge Norge (RUN) til Dagsavisen.

RUN er en datterorganisasjon av Det Islamske Forbundet. En moské mange av jihadistene som har sluttet seg til IS i Syria og Irak, har gått i.

- Vi kommer til å delta på demonstrasjonen på mandag, og oppfordrer alle, både muslimer og ikke-muslimer til å møte opp og delta, sier Belikani.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen