Innenriks

Mobilen er det nye bankkortet

Mobiltelefonen er for de fleste blitt uunnværlig. Nå erobrer den enda en arena – betalingstjenester.

I flere år har utviklere arbeidet med å lage løsninger som gjør det mulig å bruke mobilen som betalingskort. Teknologien gjør det mulig å bare holde mobilen inntil bankterminalen for å betale, så lenge du har lastet ned en mobil utgave av bankkortet ditt.

Med for eksempel Valyou, som DNB, Sparebank 1 og Telenor står bak, kan du betale inntil 200 kroner uten å taste pinkode.

– Valyou representerer den framtida vi er på vei til, men pinkoden er fortsatt med som sikkerhetsventil. Hvis du fjerner den, faller ansvaret bort for forbruker når det gjelder svindel og annet misbruk, sier Jorge B. Jensen, fagdirektør for finanssaker hos Forbrukerrådet.

Stort marked

I fjor laget Forbrukerrådet en rapport om dette markedet. Rådet har også vært direkte engasjert i EUs arbeid med nytt regelverk for betalingstjenester.

– Det har vist seg viktig, siden det norske betalingssystemet har noen forbrukervennlige innretninger som er viktige å ta vare på og som medlemslandene i EU ikke har vært så opptatt av, sier han.

Markedet for mobilbetalingsløsninger er stort, og flere aktører er på banen. BankAxept har inngått et samarbeid med Eika om mobil lommebok. Eika Safe blir lansert for kundene i lokalbankene i Eika Alliansen i 2015.

Teknologien som gjør dette mulig, kalles Near Field Communication og er den samme som Apple bruker i Apple Pay på iPhones i USA.

Tester på Svalbard

– Selv om vi fremdeles er i en tidlig fase, er alle enige om at betaling med mobilen kommer til å være dominerende i framtida. Vi har noen tusen kunder på løsningen allerede, nye banker kommer til i løpet av året, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor til NTB.

Telenor har prøvd ut Valyou på Svalbard, der mange av konsernets mest avanserte løsninger er tilgjengelig, siden samfunnet der er så digitalisert.

– Vi tester ofte ut løsninger på Svalbard før de lanseres på fastlandet. Så også med Valyou, der over 70 prosent av butikkene er klare for løsningen.

Åpne systemer

Et fjerde system er mCASH, som har vært på markedet siden 2006 og gjør det mulig å sende penger til og motta penger fra dem du har mobilnummeret til.

Jensen i Forbrukerrådet tror målet til blant annet Valyou er å ha et åpent system som alle kan gå inn i.

– Jeg tror ikke det er grunn til å være for skeptisk til dette. Vi får bare passe på at utskiftingen går i en forbrukervennlig retning. Vi ønsker åpne betalingsplattformer som kan brukes av alle over alt, sier han.

Jensen mener det særlig er bankindustrien og arbeidstakerorganisasjonene som er opptatt av det pengeløse samfunnet.

– Vi mener at forbrukere skal få lov til å betale på den måten de selv foretrekker. Det er greit at det gis tilbud om å betale med mobiltelefon, men det betyr ikke at forbrukere som har lyst til å betale kontant, skal nektes det – innen rimelighetens grenser. (NTB)

Mer fra Dagsavisen