Innenriks

Mobber «søta bror»

Partysvensker; go home, er budskapet fra flere murvegger i Oslo sentrum, mens norske studenter unngår utesteder med for mange svensker.

De jobber hardt, er serviceinnstilt, driver sjelden med kriminalitet og betaler skatt til Norge. Likevel blir svenskene utsatt for mobbing av sine norske naboer.

«Partysvensker – go home», står skrevet på flere bygninger i Oslo sentrum. I Pilestredet lyser den svarte grafittien opp den svarte murveggen, og ved Holbergs plass ble naboene så forbanna på høylytte, festende svenskenaboer at de skrev det samme.

Men svenskene selv, føler seg ikke utsatt for mobbing – snarere tvert imot.

– Jeg synes det er positivt å bli kalt partysvenske, jeg. Og nordmennene trenger oss i servicenæringen, sier Nina Firouzi (19), som er i Norge for å jobbe – og feste.

Partysvensker

Dagsavisen skrev torsdag at svenskene vinner jobbkrigen, og at de kommer i hopetall til Norge på grunn av dårlig arbeidsmuligheter hjemme i Sverige. Over 75.000 svensker er registrert i det norske skatteregisteret for 2009. De fleste som kommer for å jobbe, er unge.

– Alle henvendelser vi får er fra unge under 27 år. Flertallet er mellom 19 og 23, sier Niklas Johansson i Svenska Foreningen.

På folkemunne kalles unge svensker som kommer hit for å jobbe partysvensker», nettopp fordi det blir mye tid til fest. Johansson legger ikke skjul på at svenskene også kommer hit for å feste.

– Svenskene kommer for å jobbe så mye som mulig. Men de legger ofte av en sum i måneden som de bruker på å feste, det er ikke uten grunn de blir kalt «partysvensker».

Tar ikke mobbingen seriøst

Dagsavisen besøkte et «svenskekollektiv» i Oslo sentrum hvor det bor 15 «partysvensker». Nina Firouzi (19) møter oss i døra ikledd en «I love Oslo t-skjorte». På et av rommene sitter venninne Elin Runhage (18), Francy Duardo (19) og Ylva Olofsson (19). Vodkaflaskene står på rekke og rad, og de jobber alle sammen i utelivs- og restaurantbransjen.

Jentene bor på samme rom for å spare penger, noe som er «typisk partysvensker», ifølge Johansson.

– Føler dere at dere blir mobbet av nordmenn?

– Jeg kan forstå hvis føler at vi kommer og tar jobbene deres, men da får de gjøre en like god innsats som oss, sier Runhage og ler.

Ingen av jentene tar nordmennenes forsøk på å mobbe dem hjem seriøst.

– Jeg har ikke merket negative reaksjoner, og da er det i så fall bare humoristisk ment, sier Ylva Oloffson.

Nordmenns mening

Nordmennene går til gjengjeld ikke med t-skjorter hvor det står «I love Swedish people». Snarere tvert imot.

– Jeg liker ikke partysvensker. Når jeg og kompisene går på byen holder vi oss langt unna steder med partysvensker. De er slitsomme, sier student og Oslo-beboer Christian Johanessen (28).

Ikke bare taggere og studenter. Også designselskapet Anti gikk rett i strupen på våre naboer i øst med sin lansering av «Anti-Sweden jeans».

– «This is our declaration of war!» sto det skrevet i pressemeldingen, men ikke uten et snev av ironi.

Til og med på utestedet Fisk og vilt var det i våres en konsert med et band som heter «Partysvensker go home».

– Taggen er kul

Stephanie Karlsson (21) arbeidet ved siden av grafittiveggen i flere måneder hvor budskapet var skrevet. Men hun følte seg ikke støtt av den grunn.

– Svensker er like velkomne i Norge som nordmenn i Sverige. Jeg har overhodet ikke dårlig samvittighet over å være her. Og den taggen – den synes jeg er kjempekul, sier Karlsson som mener det er normalt at svensker mobber nordmenn og omvendt.

Svenskene trives i Norge – trass vennskapelig mobbing. I svenskekollektivet mener jentene at Oslo er stedet å være for å jobbe og ha det gøy.

– Uansett hva dere sier. Vi drar ikke hjem uansett. Det er altfor godt å være her!

Mer fra Dagsavisen